• Načítám...
>

U Masarykova nádraží je obnovený meteosloupek

  • 5. února 2021,
  • 7:50,
  • PRAHA 1,
  • Lukáš Kubát

Masarykovo nádraží má novou chloubu. Před nádražní budovou byl totiž obnoven, více než sto let starý, meteosloupek. Ten, kromě přesného času, ukazuje třeba i teplotu nebo tlak a má v sobě zabudované dokonce i SMART technologie.

Reklama

Meteorologický sloupek stojí před Masarykovým nádražím zhruba od roku 1914. V  posledních letech, se ale o něj nikdo nestaral. To se teď změnilo a sloupek byl po důkladné obnově znovu slavnostně odhalen.

"Ukazoval přesný čas, teplotu, vlhkost vzduchu, tlak. Byl jedním z několika desítek podobných sloupků, které byly k vidění po celé Praze. Postupem času sloupky zmizely, zchátraly a v celém hlavním městě nakonec zůstaly jen dva možná tři," popsal Petr Hejma, starosta MČ Praha 1.

Za obnovou stojí i Eva Heyd a její organizace Czech National Trust.

"Zhruba tři roky jsme se snažili o obnovu této památky s tím, že jsme nejdříve nevěděli co je uvnitř. Pak jsme tedy našli, kdo vlastně osídlil ten sloupek. Připravili jsme jeho celkovou rekonstrukci a provedli ji," uvedla Eva Heyd, projektová manažerka organizace Czech National Trust.

Nejtěžší na obnově byly podle Evy Heyd kamenické práce, kterých se restaurátoři zhostili na jedničku.

"Opečovali, zrekonstruovali a dotvořili ten kámen. Byl, jak jste ostatně sami viděli na plachtě, hodně postříkán graffiti," upozornila Eva Heyd, projektová manažerka organizace Czech National Trust.  

Sloupek v sobě má zabudované i moderní technologie.

"Má v sobě i řídící jednotku pro řízení provozu na křižovatce. Takže je to v současné době moderní technologie Smart Cities," dodal Petr Hejma, starosta MČ Praha 1.

Kromě křižovatky mohou technici díky sloupku řídit i osvětlení v přilehlých ulicích.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu