• Načítám...
>

Rekonstrukce domu v Truhlářské je téměř u konce

  • 28. dubna 2021,
  • 23:08,
  • PRAHA 1,
  • Lenka Castillo

Památkově chráněný dům v Truhlářské ulicí prochází již dva roky rozsáhlou rekonstrukcí. To, v jaké fázi se rekonstrukce aktuálně nachází a k čemu bude objekt sloužit, zjišťoval náš štáb.

Reklama

Zhruba dva roky trvající rozsáhlá rekonstrukce památkově chráněného domu v Truhlářské ulici v první městské části se blíží do své závěrečné fáze. Dnes, díky zájmu a snaze místní radnice, se objekt za přísného dohledu památkářů stane sídlem Domu dětí a mládeže Prahy 1. 

"Našim cílem bylo vždy zachránit dva v jednom. Historický objekt, který je památkově chráněný a musel by se stejně majetkem MČ opravit, takže zrekonstruovat a vdechnout mu nějakou krásnou náplň," řekla Eva Špačková (ODS), radní MČ Praha 1.

"MČ Praha 1 jako jediná z těch 10 velkých městských částí neměla na svém území Dům dětí a mládeže. I toto byl důvod, proč se tato potřeba dostala do nějakých strategických dokumentů MČ a pak městská část schválila záměr zřízení DDM v tomto krásném objektu," řekla Michaela Vencová, ved. odboru školství, MČ Praha 1.

Během rekonstrukce se na stěnách a zdech našly vzácné malby a fresky, práce tak musely být prováděny velmi citlivě. Nemovitost, která v minulosti nesla jména „Na skále“ či „Na pískách“ dříve sloužila k různým účelům, mimo jiné jako taneční sál i toleranční modlitebna. 

"Byla to opravdu vybydlená ruina, kterou vlastně nikdo nechtěl. Nikdo nedoufal, že by mohla povstat jako bájný Fénix z popela a do takové podoby, v jaké je," řekla Eva Špačková (ODS), radní MČ Praha 1.

V souvislosti s aktivitami, které by zde měly probíhat, plánuje radní Eva Špačková oslovit veřejnost.

"Anketa o této problematice bude ještě následovat," řekla Eva Špačková (ODS), radní MČ Praha 1.

Jednou z důležitých součástí domu je přičleněné schodiště a nový výtah. Lidem tak zajistí bezbariérový přístup. Pokud půjde vše jako dosud, stavba by mohla být předána a zkolaudována do konce června. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu