• Načítám...
>

Svatomikulášská zvonice nabízí výhledy i zajímavosti

  • 21. června 2021,
  • 15:09,
  • PRAHA 1,
  • Lukáš Kubát

Svatomikulášská městská zvonice na Malostranském náměstí je skvělým tipem na výlet. Kromě nádherných výhledů na Prahu se tu totiž dozvíte mnoho zajímavých informací. Uvidíte, jak věžníci ohlašovali požáry nebo jak vypadalo jejich zázemí. V podkroví věže je pozorovací bod, který dříve využívala Státní bezpečnost.

Reklama

Svatomikulášská městská zvonice. To je jedna z přístupných pražských věží. Najdete ji na Malostranském náměstí. Celá věž přiléhá k baroknímu kostelu svatého Mikuláše.

"Je to městská věž, což byly věže, které si ta města stavěla proto, aby tam měly tu hlídku protipožární, a potom samozřejmě hodiny, protože většina lidí, v tehdejších dobách, hodiny doma neměla," uvedl Karel Kučera, kurátor pražských věží.

Ve věži jsou dochovány hned dva byty věžníků, což je unikát.

"Ten spodní byt je zařízen k tomu roku 1754, kdy ta věž byla dostavěna a otevřena. A tenhle horní je naopak zase z roku 1890, kdy ta běžná funkce skončila. Tady můžete vidět tedy kamna válcového typu, která tady byla osazena, postel, tady měl stůl, křesílko na čtení a nejdůležitější věc-hodiny," popsal Karel Kučera, kurátor pražských věží.

Ale barokní hodinový stroj se ve věži nedochoval. Roztavil ho požár v roce 1925 a byl nahrazen elektrickým. Pozůstatky požáru jsou na trámech věže vidět jako memento dodnes. Ani zvony Svatomikulášské městské zvonice příliš štěstí neměly. Ze čtyř se do dnešní doby dochoval jen jediný.

"Je to zvon svatého Mikuláše, který odlil Brikcí z Cimperka, ve druhé polovině šestnáctého století," konkretizoval Karel Kučera, kurátor pražských věží.

Zbylé zvony byly roztaveny v první či druhé světové válce. Zvonice nabízí návštěvníkům unikátní výhledy.

Ve věži byla i takzvaná hlásovna, což byla tak trochu kancelář věžníků.

"Měl za povinnost každou čtvrt hodinu obcházet ten ochoz a sledovat to Menší Město pražské, to znamená Malou Stranu, jestli někde neuvidí podezřelý oheň nebo dým. Když by taková situace nastala, tak ve dne vyvěsil tím směrem tady červený prapor a běžel dolů zvonit. A v noci pak mohl pověsit lucernu a zase běžet dolů zvonit," popsal Karel Kučera, kurátor pražských věží.

Podkroví věže sloužilo za minulého režimu jako pozorovací bod Státní bezpečnosti.

"Tady se střídali lidi, hlavně důchodci, kteří absolvovali už předtím službu u STB. Střídali se tady a dohlíželi na tuhle oblast, protože tady bylo hodně těch západních, imperialistických ambasád. Měli tam stůl, vysílačku, samozřejmě, rádio, televizi, hasičák, protože byli kryti jako požární hlídka. A odsud vlastně veleli těm jednotlivým pozorovatelům před těmi ambasádami nebo těm sledovačům," upozornil Karel Kučera, kurátor pražských věží.

Vyšlapat si zhruba tři sta schodů Svatomikulášské městské zvonice, tak určitě stojí za to. Čeká vás totiž na nich mnoho zajímavých informací.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu