• Načítám...
>

Na Klárově opět vzpomněli české letce RAF

  • 17. srpna 2021,
  • 10:13,
  • PRAHA 1,
  • Jan Varga

Na pražském Klárově se konal pietní akt, který připomněl osudy českých letců RAF, kteří bojovali po boku britských pilotů a pomohli vyhrát bitvu o Británii. Jejich hrdinství, ale i osudy po druhé světové válce, připomíná památník Okřídlený lev.

Reklama

Na pražském Klárově opět proběhl pietní akt připomínající české letce, kteří bojovali po boku britských pilotů za druhé světové války a významně tak přispěli k vítěznému vývoji válečného konfliktu. Jejich hrdinství, ale také osudy po návratu do vlasti, připomíná památník Okřídlený lev.

"Je tam dva a půl tisíce jmen. Nejsou to samozřejmě všichni. Jsou to především lidé, kteří bojovali po boku britských vojsk za svobodu Československa. Ten lev vlastně symbolizuje Českou republiku a letectví tím, že je okřídlený," konstatoval Petr Lanči, velitel Vzdušných sil AČR.

Pietního aktu, k sedmdesátému šestému výročí návratu československých letců RAF do vlasti, se opět zúčastnili zástupci senátu, poslanecké sněmovny, armády, ale také první městské části. Místostarosta Petr Burgr připomněl osud letců po druhé světové válce.

"Byli jedni z těch, kteří se rozhodli nezahodit pojem vlast, rodina, hrdinství. A přes Polsko, přes Francii se dostali až do Velké Británie a tam skutečně bojovali za Evropu. A oni nerozlišovali, že bojují jen za demokraticky smýšlející lidi. Oni bojovali i za komunisty, kteří je potom tady zavírali, některé popravovali a persekuovali jejich rodiny. A to je velké varování, protože diktatura a totalita, ta může přijít v jakékoli době, v jakékoli podobě, v jakékoli barvě," řekl Petr Burgr, místostarosta MČ Praha 1.

Památník letcům RAF, v podobě okřídleného lva, stojí na pražském Klárově od roku 2014. Zaplatili ho Britové žijící v České republice.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu