• Načítám...
>

Galerie Smečky uvedla výstavu děl Jiřího Suchého

  • 9. září 2021,
  • 8:58,
  • PRAHA 1,
  • Dagmar Kopečková

Galerie Smečky představila novou výstavu. Tentokrát je hlavním aktérem jedna z největších osobností české kultury, Jiří Suchý. Ačkoli je známý především jako divadelník, hudebník, básník, či spisovatel, Jiří Suchý je i vynikající výtvarník.

Reklama

Jiří Suchý, Co jsem dělal posledních devadesát let. Tak zní název nové výstavy, kterou otevřela Galerie Smečky. Český divadelník, hudebník, básník, spisovatel a samozřejmě i vynikající výtvarník, díla vystavil u příležitosti svých devadesátých narozenin.

"Já, notorický neslavič, musím slavit, protože si to prostě veřejnost přeje. Tak jsem tady shromáždil, od svých dětských, naivních, blboučkých kreseb, když mně bylo pět, šest let, až po ty blboučký kresby, když je mně devadesát," vysvětlil Jiří Suchý, herec a výtvarník.

Jedinečná výstava zahrnuje průřez celoživotní tvorbou Jiřího Suchého. Je tak jeho první skutečnou retrospektivou. Galerie Smečky, jejíž zřizovatelem je Pražská plynárenská, slaví hned dva úspěchy. 

"Jeden samozřejmě je, že hostíme výstavu pana Jiřího Suchého, ale současně, že i téměř po dvou letech, můžeme otevřít galerii veřejnosti a můžeme se vidět alespoň při nějaké kulturní záležitosti," konkretizoval Martin Pacovský, předseda představenstva Pražské plynárenské.

"Galerie ve Smečkách je klenotem Pražské plynárenské. Pražská plynárenská je společnost ve stoprocentním vlastnictví hlavního města Prahy. Já jsem rád, že se nezabývá jen distribucí a prodejem plynu, ale právě provozuje tento úžasný prostor zde," konstatoval Jan Chabr, radní hl. m. Prahy.

Jiří Suchý je právem jednou z největších osobností české kultury. My jsme se ho zeptali, kde bere inspiraci. 

"Ona si ta inspirace spíše bere mě. Já po tom neprahnu, aby se mně jaksi dostavila. Já si sednu a začnu kreslit a ono mi to jde samo," popsal Jiří Suchý, herec a výtvarník.

Výstavu, věnovanou devadesátým narozeninám Jiřího Suchého, zhlédla i herečka Jitka Molavcová. 

"Stojím vedle něho na jevišti už jedenapadesát let. A proto si dovoluji přednést chvalozpěv, který před mnoha lety napsali jeho učitelé. Sláva mu! On je pašák!
Piškumpré a krucajdá! A šupajdá a hojaja! Zdar! Zdar! Zdar!," popřála úryvkem známé písně Jitka Molavcová, herečka.

V rámci výstavy se může veřejnost přihlásit i na dva litografické workshopy. Ty povede dlouholetý spolupracovník Jiřího Suchého, Petr Korbelář.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu