• Načítám...
>

Praha 1 bojuje proti rušení nočního klidu

  • 8. září 2021,
  • 19:38,
  • PRAHA 1,
  • David Wilczek

S ústupem koronavirové pandemie roste počet turistů, kteří vyhledávají nejen historické památky, ale hlavně zábavu. Frekventované ulice v centru Prahy tak opět ožívají. Místní obyvatelé však z toho nejsou nadšeni. Jejich klid narušují zejména kluby a lidé postávající v ulicích pod jejich okny. Praha 1 proto zavedla několik opatření, aby tento problém do budoucna zmírnila.

Reklama

S ústupem koranavirové pandemie se vrací noční život, v centru metropole, zpět do starých kolejí. Z toho mají radost majitelé klubů. Ne však místní obyvatelé, kteří se opět potýkají s rušením nočního klidu. Vedení radnice Prahy 1, ve spolupráci s Policí ČR, se snaží situaci řešit i domluvou s majiteli barů a diskoték. 

"Zákony jsou slabé a my se musíme spoléhat i na domluvu s provozovateli těch podniků, které mají déle otevřeno a jejich klienti pak obtěžují především místní, ruší noční klid, což se nám celkem, v některých případech, daří," uvedl Petr Hejma, starosta MČ Praha 1.

Na rušení nočního klidu upozorňují i tyto cedule, které nechala městská část umístit na nejvíce turisticky frekventovaných místech.

"V tom směru jsme přišli s takovou vlídnou kampaní, která se nazývá Enjoy and Respect, to znamená Užívej, ale respektuj, kde se snažíme zahraniční turisty nabádat k tomu, ať užívají krásných památek, ať v tomto směru skutečně se zapojí do toho veřejného života. Ale na druhou stranu, ať respektují, že tady bydlí lidé, ať prostě se chovají slušně," upozornil Petr Hejma, starosta MČ Praha 1.

Radnice Prahy 1 plánuje v nejbližší době zavést opatření, která by měla pomoci lépe sledovat dění v ulicích a následně eliminovat nešvary spojené s hlukem. Jedním z nich bude i zavedení sloupků, které umožní vjezd jen rezidentům.

"Sloupky máme dojednány, protože od toho roku 2018, s tou pauzou v roce 2019, se přeci jen změnila i technologie, změnil se pohled na bezpečnost, změnila se určitá pravidla nebo procesy, takže to jsme dokončili asi před dvěma týdny. A co se týká kamer, tak nesoustředíme se na velké projekty, ale doopravdy raději na ty rychlejší, kratší. To znamená, že například teď se během tří neděl začnou montovat kamery na další místa," vysvětlil Richard Bureš, radní MČ Praha 1.

Městská část plánuje spustit osvětovou kampaň ve vybraných evropských metropolích, která bude apelovat na turisty, aby respektovali život místních obyvatel.

Eí, kratší. To znamení,

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu