• Načítám...
>

Mecenáška umění Meda Mládková oslavila 102 let

  • 9. září 2021,
  • 9:57,
  • PRAHA 1,
  • Ondřej Švec

Dožít se stovky se jen tak někomu nepoštěstí. Mezi známými osobnostmi, ale pár takových lidí najdeme. Například významnou sběratelku a mecenášku umění Medu Mládkovou, která 8. září oslavila už 102. narozeniny. A protože nemohla při oslavách, kvůli zdravotnímu stavu, být přítomna osobně, připila si na její úctyhodný věk řada významných osobností na nádvoří Muzea Kampa. Právě toto místo, kdysi Meda Mládková, pomáhala vytvářet a dodnes je místem kultury a umění. Pojďte se společně s námi podívat, jak oslava, na počest této úžasné dámy, vypadala.

Reklama

Málokdo toho pro českou kulturu a umění vykonal tolik, jako paní Meda Mládková. Nyní slaví už 102. narozeniny. A přestože, kvůli zdravotnímu stavu, nemohla být oslavám přítomna osobně, na nádvoří Muzea Kampa si na její dlouhověkost přišla připít řada osobností a popřát jí alespoň na dálku.

"Já si myslím, že to je jedna z největších žen našeho národa dvacátého století. Ona se opravdu celý svůj život považovala za velkou vlastenku a všechno co v životě dělala, dělala pro tento národ," zdůraznil Jiří Pospíšil, předseda správní rady Muzea Kampa.

Podporovala zakázané, československé umělce v době komunismu, aby mohli dále svobodně tvořit a nevzdali to. Sama při tom šla osobně příkladem. Například když už v pokročilém věku sveřepě bojovala za záchranu chátrající budovy Sovových mlýnů, kde se dnes, díky ní, nachází Muzeum Kampa. 

"Ona musela bojovat s radnicí, s velkou radnicí, s radnicí na Praze 1, s úředníky, s razítky. A vlastně to trvalo strašně dlouho a vypadalo to jako nemožný úkol. Klobouk dolů před tím, že dokázala zachránit Sovovy mlýny, že tady je to muzeum, které myslím nás všechny přežije," popsala Hana Kordová Marvanová, zastupitelka hl. m. Prahy.

Obsáhnout v krátkosti bohatý život Medy Mládkové není docela možné. Například herečka Eva Holubová, si ale na ní cení především jedné věci.

"Ta její vytrvalost, která jde až do té posedlosti, když prostě za něčím jdu, tak zatím jdu. A takové to heslo, moje tedy, ale myslím si, že patří i pro ni, že prohraná bitva není prohraná válka," uvedla Eva Holubová, herečka.

A přestože už se paní Mládková na veřejnosti pár let neukazuje, zájem o kulturu má stále. A i když byly velké oslavy bez ní, bez přání se to neobešlo.

"Popřál bych jí, aby jí sloužilo zdraví alespoň tak, jako dosud. Aby ještě prožívala hezké chvíle, aby měla radost ze života," popřál  Jiří Pospíšil, předseda správní rady Muzea Kampa.

"Já bych jí popřála, aby mezi námi byla ještě dlouho, ještě několik let a měla dobrý pocit, protože my jí strašně moc děkujeme," popřála Hana Kordová Marvanová, zastupitelka hl. m. Prahy.

"Tak bych jí přála, aby chytila tu mízu, a aby prostě si ten život, po té stovce, užívala. Především jí přeji Boží požehnání, protože všechno ostatní, nezbytné i zbytečné, přijde samo," popřála Eva Holubová, herečka.

Ke gratulantům se samozřejmě přidáváme i my v televizi Praha a zároveň si přejeme, aby se slova jejího manžela Jana Mládka: „Přežije-li kultura, přežije národ“ přetavila v činy, protože kultura zdrcená koronavirovou pandemií, si to určitě zaslouží. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu