• Načítám...
>

V Praze jsou k vidění fotografie ze života Fridy Kahlo

  • 25. října 2021,
  • 11:17,
  • PRAHA 1,
  • Dagmar Kopečková

Galerie hlavního města Prahy dává návštěvníkům možnost nahlédnout do života mexické malířky Fridy Kahlo. V rámci výstavy Frida Kahlo – Fotografie nabízí ke zhlédnutí 241, dosud neznámých fotografií, které zachycují různá období ze života této známé umělkyně.

Reklama

Galerie hlavního města Prahy nabízí ke zhlédnutí naprosto unikátní výstavu, která mapuje život jedné z nejtajemnějších a zároveň nejviditelnějších postav umění Latinské Ameriky, Fridy Kahlo. Exponáty však nejsou výtvarná díla, ale fotografie.

"Odhaluje takovou tu, řekněme, neoficiální verzi, intimní verzi, Fridina života. Má velkou přitažlivost pro diváky, protože už ji vidělo, na té její pouti po světě, přes milión diváků," uvedla Magdalena Juříková, ředitelka GHMP.

Výstava přináší celkem 241 dosud neznámých fotografií. Ty jsou rozděleny do jednotlivých kapitol, které nesou názvy Původ; Modrý dům; Politika, Revoluce a Diego; Rozbité tělo; Lásky a Fotografie. Kapitoly zachycují různá období ze života Fridy, její rodiny, blízkých přátel, obdivovatelů a osobností, kterých si sama vážila.

"Najdeme tam fotografie početné rodiny, jejích sester, otcovy autoportréty, které jsou jakýmsi předobrazem jejích pozdějších malířských autoportrétů, nebo takovou inspirací. Najdeme tam pak fotografie z jejích různých životních etap," popsala Magdalena Juříková, ředitelka GHMP.

Vystavené fotografie však nebyly pořízeny pouze samotnou umělkyní, ale i dalšími osobnostmi, které byly s Fridou v úzkém kontaktu.  

"Je to mix takových různých pohledů na Fridin život. Nejenom její osobní, ale i zvenčí," upozornila Magdalena Juříková, ředitelka GHMP.

V rámci výstavy jsou k dispozici mimo jiné i fotografie přírody, kterou se Frida často inspirovala. Fotografie byly dlouhou dobu, po smrti umělkyně, veřejnosti skryty. 

"Diego Rivera, když Frida zemřela v roce padesát čtyři, tak uvalil klatbu na ten archiv, a ten by padesát let uzavřen. A teprve v roce 2003 bylo možné do něho nahlédnout. Z toho archivu vzešel výběr fotografií, které vidíme na výstavě," upozornila Magdalena Juříková, ředitelka GHMP.

Výstava je unikátní svojí intimností, která návštěvníkům přiblíží, v mnoha směrech, velmi těžký osobní život známé umělkyně.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu