• Načítám...
>

Hejtmanka uctila válečné veterány

  • 11. listopadu 2021,
  • 23:14,
  • PRAHA 1,
  • Marek Tereba

11. listopad nepřipadá jen sv. Martinovi. Každý rok se také slaví Den válečných veteránů. Letošních oslav se zúčastnila hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková a ve svém slavnostním proslovu se skoro neubránila slzám. Na koho dojemně zavzpomínala?

Reklama

Slavné melodie a proslovy představitelů veřejného, společenského i politického života. Ty doprovázely slavnostní shromáždění a bohoslužbu při příležitosti Dne válečných veteránů v kostele sv. Mikuláše na Staroměstském náměstí. 

Bohoslužba byla výjimečná i pro samotné biskupy husitské církve.

 „Je to jiné v tom, že vzpomínáme vlastně na naše předky a můžu říct, že se od nich učíme to dobré a to špatné odkládáme. Je velmi těžké najít to dobré i v nás a toho se potom držet," řekl David Tonzar, biskup pražský Církve československé husitské. 

Mezi vzácnými hosty byla i středočeská hejtmanka. Ta velmi emotivně zavzpomínala na svého pradědečka.

„Já myslím, že příběh, který jsem si vybrala, to znamená příběh mého pradědečka Karla, že ten má každá rodina v České republice. Možná to nevíme, ale kdybychom zapátrali v archivech, kdybychom zapátrali třeba ve starých fotografiích po svých babičkách a dědečcích, tak najdeme ty osudy pradědečků. Téměř každý muž tehdy, který byl zdravotně způsobilý a schopný, šel na frontu v 1. světové válce. Musíme si ty historické události připomínat prostřednictvím příběhů a samozřejmě prostřednictvím příběhů, které nám jsou blízké," řekla Petra Pecková, hejtmanka Středočeského kraje. 

Bohoslužba patřila také 103. výročí ukončení 1. světové války a zároveň 82. výročí úmrtí Jana Opletala. Na konec samozřejmě nechyběla hymna jak česká, tak slovenská. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu