• Načítám...
>

Středočeský kraj opět bojuje s včelím morem

  • 28. listopadu 2021,
  • 22:32,
  • PRAHA 1,
  • Marek Tereba

Středočeský kraj opět podpoří včelaře bojující s včelím morem. Prostředky z krajské pokladny poputují i na informační kampaň, která pomáhá snižovat tato rizika.

Reklama

Středočeská rada opět doporučila zastupitelstvu schválit projekt Hrr na mor. Ten se snaží bojovat se včelím morem, který se k nám dostal před čtyřmi roky ze severu Čech. Včelí mor je vážná bakteriální nákaza, která se vyskytuje odjakživa a za běžných podmínek si s ní příroda dokáže poradit. Současný způsob chovu včel ale není přirozený a nebezpečí šíření této nemoci je tak podstatně větší. 

„Je to preventivní kampaň proti moru včelího plodu. Tato kampaň by měla navazovat na úspěšné minulé kampaně z let 2017 až 2020, kde bylo odhaleno zhruba 25 pozitivních stanovišť této nemoci," řekla Jana Skopalíková, radní Středočeského kraje.

Kampaň potrvá až do července příštího roku a zkontrolováno by při ní mělo být několik desítek tisíc včelstev na území celého kraje.

„My podporujeme takto Český svaz včelařů, žádá konkrétně Okresní organizace Kladno, která toto zajišťuje pro celý Středočeský kraj. Také bude probíhat osvětová kampaň, info web a poradna. My toto podporujeme jako preventivní opatření proti ekologickým a ekonomickým ztrátám," řekla Jana Skopalíková, radní Středočeského kraje.

Více informací o kampani a možnostech vyšetření včelstva naleznou zájemci na webových stránkách www.hrrnamor.cz

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu