• Načítám...
>

Výstava v Galerii 1 připomíná slávu prezidenta Havla

  • 3. prosince 2021,
  • 12:18,
  • PRAHA 1,
  • Marek Tereba

Letošní prosinec se nese ve znamení vzpomínek na prvního prezidenta České republiky. Václav Havel zemřel přesně před 10 lety v prosinci 2011. Praha 1 se snaží novou výstavou v Galerii 1 připomenout jeho odkaz a nejvýznamnější okamžiky prezidentského mandátu. Vernisáž, která tuto výstavu zahájila, přilákala pozornost široké veřejnosti.

Reklama

Galerie 1 se postupně začíná řadit mezi významné výstavní síně v první městské části. Vrcholem je právě výstava snímků Alana Pajera, fotografa Václava Havla. První český prezident by se letos dožil 85 let. 

"Uvidíte takové spektrum života Václava Havla v té veřejné oblasti, který vlastně vrcholí až tím jeho odchodem. Začíná to v podstatě tím, že jsou vidět obušky na Národní třídě a tyto fotografie jsou černobílé a pak jsou tady vlastně ukázky té slávy. A to nemyslím jen pana prezidenta, to myslím slávy Československa a České republiky. Byl to jeden z lidí, kteří přišli v pravý čas. V historii máme lidi, kteří se objevili v pravý čas a v podstatě pozvedli náš stát. Nemusíme s tím souhlasit samozřejmě, ale když přijímal ovace kongresmanů ve Washingtonu, tak jsme na něj byli hrdí," řekl Petr Burgr, místostarosta MČ Praha 1.

Výstava je rozdělena do čtyř částí. První mapuje dramatickou cestu v období Sametové revoluce, druhá připomene 30 osobností, které Havla při této cestě doprovázely, třetí přijetí České republiky do NATO a poslední významné události prezidentského úřadu. Za výstavou stojí Tomáš Oliva a osobní fotograf prezidenta, Alan Pajer. 

"Chtěl jsem Václava Havla připomenout jako prezidenta, protože to byla hrozně důležitá věc, kterou si on uvědomil, protože on říkal, že dnes slyší člověk, že spousta lidí si říkají politici, ale nic nedokázali, o nic se nezasloužili. Hlavní bod výstavy je proto přijetí naší republiky do NATO, Václav Havel tam přijímá gratulace Clintona a Javiera Solaniho přijetí České republiky do NATO,protože Václav Havel si dobře uvědomoval, že pokud chceme vstoupit do Evropské unie, tak musíme být nejdříve členy NATO, protože do EU ten, kdo není členem NATO, nemůže zahájit ani přístupové rozhovory. Chtěl jsem tady vyzvednout jeho snahy, abychom byli v těch fungujících evropských strukturách," řekl Alan Pajer, fotograf.

Výstavu můžete v Galerii 1 navštívit i vy a to vždy od úterý do soboty.  

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu