• Načítám...
>

Praha zrekonstruuje slavnostní osvětlení na Čechově mostě

  • 14. prosince 2021,
  • 15:06,
  • PRAHA 1,
  • Marek Tereba

Přes 200 svítidel stojí na jediném ocelovém obloukovém mostě v Česku. Čechův most tak patří mezi nejlépe osvětlené mosty a jeho unikátnost by se díky rekonstrukci slavnostního osvětlení měla ještě prohloubit.

Reklama

Čechův most vznikl na začátku 20. století a stále obsahuje řadu prvků, které ale dnes neslouží původnímu záměru. To by se ale mělo v budoucnu změnit. 

"Společnost Technologie hl. m. Prahy, která se stará o veřejné osvětlení, by měla prověřit a i zpracovat projekt té revitalizace efektového a slavnostního vybavení. Ten most obsahuje totiž sochy a ty sochy měly původně dva efekty. Jednak to byli chrliče a světlonoše, které svítili plynovým osvětlením. Co se týká dalších prvků, tak to byly tzv. vodní hydry, ze kterých tryskala voda a my si myslíme, že by bylo dobré zkusit obnovit tyto prvky vybavení Čechova mostu," řekl Jan Chabr, radní hl. m. Prahy.

Praha by šlehající plameny chtěla využívat třeba při různých slavnostních událostech. Například místo ohňostrojů, od kterých ustupuje. Most by se také mohl stát dalším turistickým lákadlem. 

"My se chystáme na celkovou rekonstrukci, ten most dnes představuje jeho slavnostní osvětlení bezmála 240 svítidel, je to jeden z technicky nejlépe osvětlených pražských mostů. Celkový příkon té soustavy je 5, 5 kW. Už jsou tam ve velké míře použita svítidla ledková, nicméně to osvětlení je více než 20 let staré. Očekáváme, že ty náklady dosáhnou řádu nižších jednotek desítek milionů korun, někde předpokládáme, že ta částka bude okolo 20 milionů," řekl Tomáš Jílek, předseda představenstva společnosti THMP.

Celková doba rekonstrukce by měla být 24 měsíců. Poté by se měl most vrátit k původní funkcionalitě z roku 1908.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu