• Načítám...
>

Praha 1 odhalila pamětní desku Václava Havla

  • 17. prosince 2021,
  • 15:16,
  • PRAHA 1,
  • Jaroslav Šetlík

Nová pamětní deska v Praze 1 připomíná památku bývalého prezidenta Václava Havla. Umístěna je na Václavském náměstí, na místě prvního Havlova projevu. Slavnostního odhalení pamětní desky se zúčastnil také například předseda senátu Miloš Vystrčil či další lidé z blízkého okolí bývalého prezidenta.

Reklama

Deset let od smrti prvního českého prezidenta Václava Havla si Praha 1 připomněla jeho památku odhalením pamětní desky. Jejím autorem je architekt Robert Leníček a umístěna je na Václavském náměstí, na místě Havlova prvního projevu.

"Osoba Václava Havla je pro nás velmi symbolická, protože stávající vedení městské části velmi ctí odkaz Václava Havla a jeho velké srdce, jeho lidskost, jeho schopnost spojovat, nikoliv rozdělovat, což je v současné společnosti velmi aktuální. Právě u příležitosti připomenutí 10. výročí od úmrtí této veliké osobnosti jsme vytvořili několik připomínek," řekl Petr Hejma, starosta MČ Praha 1.

První z akcí byla výstava v Galerii 1, která prostřednictvím fotografií mapovala cestu Václava Havla od sametové revoluce až na Hrad. Druhou připomínkovou akcí pak bylo právě slavnostní odhalení pamětní desky.

"Je to pod tím ikonickým balkónem revoluce, protože zde Václav Havel 21. 11. 1989 poprvé promluvil k těm 200 tisícům lidí, kteří se shromáždili dole na Václavském náměstí, takže jsme si řekli, že to je Praha 1 a že to byla opravdu výjimečná událost a výjimečný člověk a Praha 1 by měla iniciovat, aby se všichni kolemjdoucí seznámili s tou historií," řekla Eva Špačková, místostarostka MČ Praha 1.

Slavnostního odhalení pamětní desky se zúčastnil také například předseda senátu Miloš Vystrčil či další lidé z blízkého okolí Václava Havla.

"Je to důležité jednak proto, abychom si připomněli naší nedávnou historii, že je to jen něco málo přes 30 let, co jsme zažili sametovou revoluci a nastoupili cestu k demokracii, ke svobodě. Potom je to také důležité kvůli budoucnosti, protože Václav Havel vždy upozorňoval na to, že demokracie ani svoboda nejsou zadarmo a že je potřeba neustále ty základní hodnoty, na kterých je naše společnost postavena, připomínat," řekl Miloš Vystrčil, předseda Senátu ČR.

"Především jsem si zase promítl, co se dělo v tom listopadovém týdnu 1989 a jsem rád, že ta deska bude připomínat tohoto muže, protože jeho zásluha o svobodu po roce 1989 je veliká, na to by se nemělo zapomínat," řekl Václav Malý, biskup.

Nechyběl ani bývalý prezidentův tiskový mluvčí Ladislav Špaček či několik pamětníků.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu