• Načítám...
>

V Betlémské kapli je k vidění 212 vánočních betlémů

  • 21. prosince 2021,
  • 8:08,
  • PRAHA 1,
  • Dagmar Kopečková

Betlémská kaple láká na každoroční Vánoční výstavu. Letos se jedná už o 41. ročník. Výstava shromažďuje ručně vyráběné betlémy ze všech možných materiálů a návštěvníci mohou obdivovat i ukázku starých řemesel.

Reklama

Vánoční výstava v Betlémské kapli láká na kouzlo klasických českých lidových Vánoc. Historie těchto výstav sahá až do roku 1980, kdy byl uspořádán vůbec první ročník. Hlavními exponáty jsou betlémy, kterých je vystaveno celkem 212. 

"Já smysl výstavy spatřuji v tom, že to je současná lidová tvorba. My tady nemáme historické betlémy, historické artefakty. My tady máme sice ten fundus, staré trámy, staré trakaře, na kterém vystavujeme, ale všechny ty exponáty jsou současné a dá se říci, že naše výstavy jsou jakýmsi mapováním současné lidové tvorby," řekl Blahoslav Lukavec, provozovatel výstavy.

Na výstavě můžeme zhlédnout betlémy z různých materiálů, například z chleba, perníku či dokonce z rybích šupin. Shromážděny byly ze všech koutů České republiky a Slovenska. 

"Počínaje betlémem z Aše od paní učitelky Svetkové, je to betlém z modrotisku a konče třeba slovenským řezbářem a kameramanem bratislavské TV, Vladimírem Morávkem," řekl Blahoslav Lukavec, provozovatel výstavy.

Kromě expozice betlémů má však Vánoční výstava každý rok i konkrétní téma. Letos nese podtitul: Jak se co dělávalo. 

"Naší snahou je ukázat lidem ani ne tak řemesla, ale ty základní činnosti, jak si lidé pekli chleba, jak si dělali košťata, jak si dělali provazy, jak si dělali hrnky, jak drátovali hrnky nebo jak dělali z drátů různé předměty, jak si sami různými rostlinami barvili buď vlnu a nebo textilie. Jsou to prostě takové jednoduché činnosti, co si lidi sami dělali," řekl Blahoslav Lukavec, provozovatel výstavy.

Jedním z vystavovatelů je i přadlena a barvířka, Eva Šubrtová. 

"Ukazuji lidem, které to zajímá, jak se zpracovává ovčí vlna, jak se spřádá, poté co je vyčesaná a upravená a teď zrovna chystáme v hrnci nálev Africanu a budeme barvit vlnu a zkusíme i lněné plátno," řekla Eva Šubrtová, přadlena.

Pro ty nejmenší je na výstavě připraven dětský koutek. A návštěvníkům je k dispozici i malý obchůdek s dárkovými předměty.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu