• Načítám...
>

U svatého Mikuláše se konaly Kostelní slavnosti

  • 22. prosince 2021,
  • 21:29,
  • PRAHA 1,
  • Ondřej Švec

Staroměstské náměstí je nejen centrem historického města, ale i vánoční Prahy. Těsně před Štědrým dnem se právě v kostele sv. Mikuláše na Staroměstském náměstí konaly Kostelní slavnosti. Všem příchozím jako obvykle zazpívala sopranistka Markéta Fassati.

Reklama

Kostel svatého Mikuláše na Staroměstském náměstí v Praze 1 je za normálních okolností chrámem Božím. Těsně před Štědrým dnem se ale stal místem, kde hlavní slovo hrála hudba. 

"Je to vánoční koncert, který je vyvrcholením cyklu tzv. Kostelních slavností. Ten projekt jsme vymysleli proto, abychom v době covidu udělali radost všem, kteří nemohou přímo fyzicky navštěvovat koncerty klasické hudby," řekl Petr Hejma, starosta MČ Praha 1.

Městská část spolu se sopranistkou Markétou Fassati uspořádala unikátní cyklus kostelních koncertů, který je k vidění i v elektronické podobě. Krátce před Vánocemi mohla Markéta Fassati konečně vystoupit i před diváky.

"Když jsme ve vánočním čase, tak samozřejmě zazní vánoční skladby jak českých, tak i zahraničních autorů. Mohu jmenovat například Adama Michnu z Otradovic nebo W. A. Mozarta a další, kteří jsou spojeni bytostně s Prahou a s Českou republikou," řekla Markéta Fassati, sopranistka. 

Smyslem předvánočního koncertu zároveň bylo po náročném roce odhodit starosti a pomalu se přenést do nejkrásnějších svátků v roce.

"Tady to odložíme a ty Vánoce slouží k tomu, abychom šli k nějakému prazákladu a k těm nejvyšším výšinám a pak se ta Tichá noc, svatá noc rozhostí i v nás," řekla Libuše Roytová, farářka Církve Československé husitské.

Cyklus kostelních koncertů bude v Praze 1 pokračovat i příští rok. Tak doufejme, že koronavirová situace se mezitím zlepší a spíš než online budou moci být hlavně pro diváky. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu