• Načítám...
>

Vydejte se na Pražský hrad po stopách Karla IV.

  • 18. ledna 2022,
  • 17:37,
  • PRAHA 1,
  • Marek Tereba

Po stopách Karla IV., tak se jmenuje nejnovější prohlídkový okruh na Pražském hradě. Nabízí velmi zajímavé zastavení, včetně nahlédnutí do královské hrobky. Tu, a mnohem více, ukrývá známá katedrála svatého Víta.

Reklama

Z Hradčanského náměstí nebo přímo od zastávky tramvaje se do nového prohlídkového okruhu vydejte do informačního centra před katedrálou svatého Víta. Právě tady si můžete zakoupit vstupenku. První kroky prohlídky vedou přímo dovnitř katedrály. 

"Mnoho návštěvníků neví, že katedrála svatého Víta má starší a novější část. A právě z doby Karla IV., nebo můžeme říci ze čtrnáctého století, je jenom ta část kolem oltáře a řekněme směrem do polovičky katedrály. V místě, kde teď stojíme my, tak to je právě část nová, dokončená v roce 1929," upozornila Veronika Seidlová, vedoucí průvodců Správy Pražského hradu.

Nahlédnout zde můžete i do kaple svatého Václava. Ta je ústředním ideologickým i uměleckým prostorem chrámu. Další kroky prohlídky vedou do tajemného podzemí, přímo pod katedrálu. 

"Významnou součástí katedrály svatého Víta je její podzemí. A to je místo, kde můžeme vidět archeologické vykopávky pod podlahou katedrály a samozřejmě také můžeme dojít až k tomuto úžasnému místu, a to je takzvaná královská hrobka nebo královská krypta, kde je pohřben Karel IV., ale také celá řada velmi důležitých postav naší historie. Další panovníci jako Rudolf II. Habsburský, Jiří z Poděbrad, Ladislav Pohrobek, syn Karla IV., Václav IV., ale také třeba jedna z dcer Marie Terezie, Marie Amálie," popsala Veronika Seidlová, vedoucí průvodců Správy Pražského hradu.

Z podzemí se prohlídka přesune na nádvoří ke Zlaté bráně. Ta původně sloužila jako hlavní a zároveň jediný vchod do chrámu.

"Nejdůležitější brána ke vstupu do katedrály svatého Víta je tato Zlatá, protože ta nádherná mozaika, právě z doby Karla IV., je částečně pozlacena a ukazuje nám jednak takzvaně poslední soud a jednak vidíme i ta dvě okénka v mozaice, která vedou přímo ke korunovačním klenotům do Korunní komory," vysvětlila Veronika Seidlová, vedoucí průvodců Správy Pražského hradu.

"Na závěr prohlídky se dostáváme do Starého královského paláce, kde Karel IV. měl svoje prostory kde žil, vládnul. A dokonce ve spodním patře, tohoto paláce, jsou dochovány místnosti právě z gotické éry. Co my máme tady u sebe jsou korunovační klenoty. Respektive jejich kopie a je to opravdu mistrná práce, ruční. A to, co vidíte, že je zlaté, opravdu je povrchově pokryto zlatem," doplnila Veronika Seidlová, vedoucí průvodců Správy Pražského hradu.

Na tuto prohlídku je nutné si zakoupit okruhovou vstupenku právě v informačním centru u katedrály. 

"A k tomu zároveň si zaplatit poplatek za průvodce, který my jsme od začátku té koronavirové pandemie zlevnili o padesát procent. V tomto zimním období, to znamená od prvního listopadu až do jedenatřicátého března, je areál Pražského hradu otevřen od šesté hodiny do dvaadvacáté hodiny. Potom všechny návštěvnické objekty jsou otevřeny od devíti do šestnácti hodin. Určitě doporučujeme všem návštěvníkům, pokud by chtěli na tuto prohlídku, protože ty jsou samozřejmě poměrně navštěvované, aby si pro jistotu dopředu, nežli sem přijedou na hrad, tuto prohlídku zarezervovali," dodal Jan Pastor, tiskový mluvčí Pražského hradu.

Všechny informace najdete na webových stránkách www.hrad.cz. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu