• Načítám...
>

Goethe-Institut vzdal hold Josephu Beuysovi

  • 5. května 2022,
  • 18:03,
  • PRAHA 1,
  • Ondřej Švec

Joseph Beyus byl významný německý umělec, který by letos oslavil 101. narozeniny. A právě u této příležitosti uspořádal Goethe-Institut v Praze 1 netradiční koncert, ve kterém vystoupili čeští a němečtí hudebníci. Představili legendární skladby fluxové scény - Beuysova kmenového uměleckého hnutí. A byl to opravdu zážitek zcela nevšední. Kamery TV Praha byly u toho, aby pro vás zachytily to nejpodstatnější.

Reklama

Německý autor Joseph Beuys byl známý umělecký reformátor a provokatér, který po sobě zanechal rozsáhlé a rozmanité dílo. Letos by oslavil 101. narozeniny. U této příležitostí uspořádal Goethe-Institut v Praze 1 netradiční hudebně - kulturní představení, aby tomuto umělci vzdal hold.

"Proslavil se různými performancemi, uměním na mnoha pólech, on se nedá jednoduše zařadit jako malíř, hudebník, výtvarník, to jeho dílo obsáhlo opravdu všechno, ale je to také velmi kontroverzní osobnost, jejíž odkaz se vytváří ještě i téměř 40 let po jeho smrti," řekl Tomáš Moravec, mluvčí Goethe-Institutu.

Na koncertě ale překvapivě jeho vlastní tvorba vůbec nezazněla. Návštěvníkům byly představeny pouze skladby, které byly inspirovány jeho dílem. Beuys bývá řazen k významnému mezinárodnímu hnutí Fluxus, jehož členem je například profesor Milan Knížák. A protože i jeho skladby na koncertě zazněly, byl zvědavý, jak se s nimi současní umělci popasují.

"Je to už po jeho smrti, všechno je to jinak a je to zajímavé, když člověk, který to osobně nezažil, vyrůstal za jiných poměrů a začne něco hodnotit, tak v tom objeví aspekty, které tam předtím vidět nebyly," řekl Milan Knížák, hudebník a umělec.

Jedním z vystupujících byl i klavírista Miroslav Beinhauer, pro kterého Beuys představoval velkou výzvu.

"Přiznám se, že jako klavírista jsem se s ním nikdy nesetkal, protože Beuys po sobě nezanechal téměř žádná hudební díla. Tedy nějaká jsou, ale nejsou zapsaná v notách, takže je to pro mě jakožto klavíristu poměrně neobvyklé, ale o to zajímavější," řekl Miroslav Beinhauer, klavírista.

Akce s názvem Beuys Will Be Beuys ale nebyla pouze hudebním vystoupením, šlo o směsici všech myslitelných i nemyslitelných žánrů a kreací, kdy hlavní roli hrála otevřenost a touha objevovat nové věci.

"Částečně koncert, částečně performance, částečně fluxus a návštěvníci se mohou samozřejmě zapojit do čehokoliv, rozhodně nemusí sedět na místě a jenom poslouchat, jako na tradičním koncertě, ale mohou se tady volně pohybovat po tomto krásném prostoru a nebo se mohou zapojit přímo i do některých kusů," řekl Miroslav Beinhauer.

Celý život a dílo Josepha Beuyse byl vlastně jeden velký mýtus. Někdy dokonce záměrně lhal, aby po sobě nezanechal žádné uchopitelné dílo. Šlo mu o to, aby si každý z diváků nebo posluchačů mohl o jeho tvorbě vytvořit vlastní obraz. Minimálně v rámci performance s názvem Beuys Will Be Beuys v Goethe-Institutu se to podařilo na jedničku. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu