• Načítám...
>

Praha 1 pracuje na Strategii udržitelného rozvoje

  • 5. května 2022,
  • 9:15,
  • PRAHA 1,
  • Jaroslav Šetlík

První městská část intenzivně pracuje na Strategii udržitelného rozvoje Prahy 1. Obyvatelé jedničky se tak mohou vyjádřit k různým problémům například v oblasti vzdělávání, sociální služby, zdravotnictví a dalších. Následně se bude řešit důležitost jednotlivých témat. Ta městská část probere s odborníky a rozhodne o jejich realizovatelnosti.

Reklama

První městská část intenzivně pracuje na Strategii udržitelného rozvoje Prahy 1. Jedná se o dokument, který popisuje možný budoucí rozvoj městské části.

"To znamená, co by se mělo příštích patnáct letech na městské části zlepšit a změnit tak, aby se tady lidem žilo líp. Je to v souladu s obecně uznávanou strategií udržitelného rozvoje, která byla definovaná už v OSN a my jsme podle toho udělali metodiku a ta metodika se řídí nejenom OSN, ale také Ministerstvem pro místní rozvoj. A my se snažíme tuto strategii dělat takovým tím nejsložitějším způsobem a to je participačním," říká koordinátor participace Petr Rachůnek.

"Jedná se o strategický dokument, který by měl formulovat, kam bychom chtěli, aby ve všech oblastech kvality života v rámci naší městské části měla naše městská část dojít. A to nejen do roku 2035, ale i v dalších obdobích. My v tomto směru chceme formulovat vize a cíle v jednotlivých oblastech," dodává starosta MČ Praha 1, Petr Hejma.

Jedná se například o vzdělávání, sociální služby, zdravotnictví, ale i další oblasti. Z úst obyvatel Prahy 1 nejvíce zaznívaly připomínky k životnímu prostředí a parkování.

"Lidé si nejvíce stěžovali na to, že je tady málo míst k parkování. Pak lidé hodně řešili životní prostředí, takže v souladu s tou naší strategií je to přesně to, co chceme a čeho chceme docílit. To znamená, že chceme, aby tady bylo lidem líp. Lidé si to hodně spojují s tím, že chtějí více stromů, více zeleně," říká koordinátor participace Petr Rachůnek.

Na dokončení dokumentu zbývá ale ještě mnoho práce. Nedávno byly například ukončené workshopy s veřejností. Těch proběhlo celkem dvacet. 

"Ptali jsme se jich právě na to, co se jim tady líbí, co by chtěli změnit, nebo naopak co se jim tady nelíbí, v čem vidí ty příležitosti. V mnoha případech to byly dost často stížnosti na to, co je špatně. Ne vždycky se úplně podařilo dostat také informace o tom, jak by se to mělo změnit. Proto plánujeme na začátek června setkání opět s občany a tam budeme komunikovat a řekneme, co se zjistilo nebo co jsme během těch setkání s občany zjistili," říká koordinátor participace Petr Rachůnek.

Řešit se bude také důležitost jednotlivých témat. Ta následně vedení městské části probere s odborníky a rozhodne o jejich realizovatelnosti.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu