• Načítám...
>

V Jazzové sekci byla opět odhalena busta prezidenta Mitteranda

  • 11. května 2022,
  • 10:45,
  • PRAHA 1,
  • Redakce

Jako již tradičně, i letos se odhalovala busta bývalého francouzského prezidenta Françoise Mitterranda v prostorách Jazzové sekce v centru Prahy. Na místě nechyběli pamětníci i příznivci Mitterandovy politiky.

Reklama

Již sedm let zdobí zahrady pod Pražským hradem busta bývalého francouzského prezidenta Françoise Mitterranda. Ten se jako první západoevropská hlava státu sešel v roce 1988 s československými disidenty. 

"Pro nás znamená asi to, konkrétně pro mě jako disidenta, že si tehdy vybral mě a Sašu Dubčeka, abychom se zúčastnili snídaně. Ostatní hosty tam vybíral Václav Havel, náš velký kamarád, čili byla to odvaha prvního prezidenta západních zemí, který měl chuť se setkat s disidenty a v tom je to významné pro všechny změny, které potom v Evropě nastaly," řekl Karel Srp, předseda Jazzové sekce. 

Bustu nechala vytvořit Jazzová sekce. Podle jejího předsedy Karla Srpa tak chtěla uctít památku politika, který se významně podílel na změnách ve východní Evropě na konci minulého století. Socha se slavnostně odhaluje každým rokem. 

"Je to prvá busta, mimo Francii, na světě - právě tady v Praze pod záštitou pana prezidenta Miloše Zemana a každý rok ji zahalujeme a odhalujeme a dnes ji právě odhalujeme i za přítomnosti vaší televize," řekl Karel Srp, předseda Jazzové sekce.

Vytvoření busty přišlo Jazzovou sekci na 300 000 korun. Vytvořil ji sochař Jan Zelenka žijící v Paříži.  Jejího odhalení se v průběhu let zúčastnili prezident Miloš Zeman i francouzský a slovenský velvyslanec. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu