• Načítám...
>

Retromuzeum v Kotvě probudí v návštěvnících nostalgii

  • 26. května 2022,
  • 17:08,
  • PRAHA 1,
  • Marek Tereba

Tisíce exponátů mapující design, trendy a běžný život v 70. a 80. letech 20. století v Československu nabízí největší retro muzeum v Praze. To bylo otevřeno teprve nedávno v Obchodním domě Kotva. Tak schválně, měli jste doma nábytek od architekta Jiroutka a sledovali jste Ženu za pultem?

Reklama

Tuzex, pletené svetry, céčka, pan Vajíčko, Spartakiáda či dovolená na Mácháči. Se symboly 70. a 80. let minulého století jsme se setkali asi všichni. To nejlepší z té doby teď odkrývá nové Retromuzeum v budově, která se stala výkladní skříní právě období normalizace, tedy Obchodním domě Kotva. 

"My jsme v roce 2016 připravili výstavu Retro 70. a 80. let v Tančícím domě a ta návštěvnost a ohlasy byly tak veliké, že jsme si říkali, že nejsme sami, komu se líbí design 70. a 80. let. Tam vznikla první myšlenka otevřít stálou expozici muzea. A proto dnes stojíme tady," řekl Robert Vůjtek, předseda spolku Art Salon S.

Na ploše 2500 metrů čtverečních najdete 12 tisíc dobových předmětů. Některé z nich do muzea zapůjčily i známé osobnosti. Vystavena je zde kytara Kamila Střihavky i sbírka tuzexových magneťáků zpěváka Matěje Rupperta.

"Návštěvníci si tady mohou vyzkoušet různé dobové činnosti, psaní na původních strojích, psací konzul, mohou tady vidět odposlouchávací zařízení z hotelu Jalta. Expozice je rozdělena do 3 hlavních částí - bydlení, design a běžný život. Co se týká toho designu, tak u nás můžete vidět základy od výrobních družstev, jako byl UP Rousínov, Hikor Písek. Nyní se nacházíme v prodejně ze 70. let. Máme zde na 50 nebo 60 kusů čokolád, čokoládových bonboniér, což máme zapůjčené od největšího sběratele čokoládových obalů na světě, od pana Krámského. Zároveň spoustu těchto obalů daroval při vyhlášení národní sbírky celý československý národ," řekl Robert Vůjtek, předseda spolku Art Salon S.

Národní sbírka byla vyhlášena již v roce 2017. Zaslány do ní byly tisíce předmětů, z nichž přibližně 70 procent je zde k vidění. Zájem ale nepřilákala jen sbírka, ale i samotné muzeum. 

anketa

Retromuzeum je otevřeno ve čtvrtém patře Kotvy každý den od devíti do dvaceti hodin. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu