• Načítám...
>

Výstava v Karolinu nahlíží na počínání Heydricha jinak

  • 1. června 2022,
  • 13:11,
  • PRAHA 1,
  • Marek Tereba

Nepříliš známý pohled na aktivity zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha u příležitosti 80. výročí útoku na jeho osobu, k němuž došlo v květnu 1942, přináší výstava Nový světový pořádek. Multimediální expozice zahrnuje až čtyřicet pět minut audiovizuálních projekcí, fotografií, objektů a instalací. Návštěvníci mohou také nahlédnout do Heydrichova diáře, který celou výstavu protíná.

Reklama

Zosobněné zlo, tak je často ve společnosti vnímána osoba Reinharda Heydricha. Nejobávanější přisluhovač Třetí říše, který se podílel na přípravě konečného řešení, jež vyústilo ve vyvraždění šesti milionů evropských židů. Podle historiků měl pronikavou intuici, urputnou odhodlanost, velké organizační schopnosti a jedinečný instinkt předvídat, co se po něm chce. Postavě tohoto obávaného muže se 80 let po jeho smrti věnuje výstava Nový světový pořádek v Křížové chodbě Karolina a přináší dosud ne příliš známý pohled na Heydrichův život.

"My jsme zpracovali výstavu o takovém vědeckém prostředí, které z Prahy mělo do budoucna udělat centrum pro koncipování evropského jihovýchodu. Tady zdůrazňuji, že evropský jihovýchod se často objevuje v současných Putinových různých teoriích, nicméně tehdy samozřejmě ta německá kolonizační politika ve chvíli, kdy jde válka pořád dopředu a na všechny strany, západní Evropa je prakticky dobyta a východ pořád slaví válečné úspěchy, tak oni sem přichází s Heydrichem takzvaní rasoví profesoři a ti byli skutečně schopní koncipovat úplně celkovou proměnu světa podle rasových principů. Takže oni hned v protektorátu zavedli takové analýzy, jak kvalitní ta populace z jejich hlediska je," řekl Pavel Štingl, kurátor výstavy.

Nejen tyto informace výstava odkrývá. Návštěvníka pohltí a zaútočí na všechny jeho smysly.

"Podařilo se nám vytvořit výstavu, která je prožitkem, všichni jsou překvapení tím, že se na to výročí, které se každou dekádu vehementně připomíná, dá nahlédnout úplně jinak," řekl Pavel Štingl, kurátor výstavy.

Výstavu Nový světový pořádek můžete v Karolinu navštívit denně až do 12. července.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu