• Načítám...
>

Festival Struny podzimu chystá 26. ročník a mění název

  • 1. června 2022,
  • 14:49,
  • PRAHA 1,
  • Marek Tereba

Praha 1 se opět stane světovým kulturním místem. Na podzim bude hostit festival Struny podzimu. Ještě před ním ale proběhne na hladině Vltavy jeden naprosto unikátní koncert. Více v reportáži Marka Tereby.

Reklama

Po pětadvaceti úspěšných letech vstupuje festival Struny podzimu do další sezony. Velkou, na první pohled viditelnou změnou je nový název. Struny podzimu se nově budou jmenovat Prague Sounds. 

“Název “Prague Sounds" myslím skvěle reflektuje to, co festival dneska je. Není to festival klasické hudby, což leckomu evokoval název Struny podzimu. Není to ani ryze podzimní festival. Můžeme své produkce pořádat i jindy, než jenom v podzimních měsících. Prague Sounds můžete přeložit v podstatě dvojím způsobem. Buďto jako Praha zní, čili jako sloveso - sounds a nebo také jako druhý pád, sounds of Prague, neboli zvuky Prahy," řekl Marek Vrabec, prezident hudebního festivalu Prague Sounds.

I když se mění název, bohatý program zůstává.

"Po dobu jednoho měsíce v těch nejkrásnějších pražských koncertních sálech přivítáme světové hvězdy od Nilse Frahma, neoklasického skladatele přes britskou sólovou Lauru Mvulu, amerického mandolinistu Chrise Thileho, po berlínské akustické techno Brandt Brauer Frick Ensemble. A další unikátní zážitky," řekl Marek Vrabec, prezident hudebního festivalu Prague Sounds.

Pomyslným předskokanem festivalu bude na začátku září Koncert pro Evropu na unikátní plovoucí scéně na Vltavě. Ten pořádá Prague Sounds z pověření Úřadu vlády.  

"Zde vystoupí Česká filharmonie, zahraje mimo jiné Glagolskou mši Leoše Janáčka, je to oficiální koncert českého předsednictví," řekl Marek Vrabec, prezident hudebního festivalu Prague Sounds.

"My v tomhle směru obrovsky vítáme tento projekt, protože potřebujeme vyslat signál, že centrum Prahy je především o historických hodnotách, o památkách, o úžasné kulturní tradici. Na to by měli přijíždět turisté, to by si měli užívat a nikoliv jezdit za laciným alkoholem a dělat nám nepořádek v ulicích," řekl Petr Hejma, starosta MČ Praha 1.

Koncert pro Evropu se uskuteční 2. září a samotný festival Prague Sounds proběhne od 23. října do 24. listopadu. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu