• Načítám...
>

Praha 1 se přidala k projektu Corrency

  • 15. června 2022,
  • 8:01,
  • PRAHA 1,
  • Dagmar Kopečková

Městská část Praha 1 se přidala k projektu Corrency. Jeho záměrem je posílit koupěschopnost místních obyvatel. Občané získají od radnice příspěvek, kterým mohou podpořit místní provozovatele.

Reklama

Městská část Praha 1 spustila na svém území unikátní projekt Corrency. Ten má pomoci oživit lokální ekonomiku. Radnice na projekt vyčlenila celkem 2 miliony korun. V rámci projektu získá každý zaregistrovaný občan 1000 korun ve formě elektronických correntů. Občané díky nim mohou u přihlášených obchodníků s provozovnou v Praze 1 uplatnit slevu 50 % na zakoupené zboží.

"My jsme chtěli v tomto směru podpořit především podnikatele a živnostníky, kteří podnikají na území městské části Praha 1, protože v době covidu měli velmi špatné období. Je zapotřebí jim trochu pomoci. Zároveň je to pomoc i občanům, protože mají možnost si u svých oblíbených obchodníků nakoupit za 50 % slevu," říká Petr Hejma, starosta MČ Praha 1.

"My jsme se o tomto projektu dozvěděli začátkem letošního roku a bylo to přesně v době, kdy jsme jako městská část končili s plošnou pomocí v Praze 1, která byla potřeba v rámci covidu. Hledali jsme nějaký další způsob, jak do budoucna pomoci obyvatelům, pomoci podnikatelům. Když jsme viděli tento projekt, tak jsme se během dvou měsíců rozhodli, že bychom ho rádi využili," dodává Karel Grabein Procházka, radní MČ Praha 1.

Zapojit se mohly provozovny různého typu. Nejmenší zájem byl ze strany restauratérů.

"Restaurace dneska mají plno, takže restaurace to tolik nepotřebují. Naopak běžnější provozovny s občanskou vybaveností nebo třeba lahůdkářství pro seniory, kam turisti nechodí, tu podporu potřebují o to víc. Zároveň pro seniory nebo pro občany, kteří nepatří mezi vysokopříjmové v Praze 1, se hodí, že mají nákup za polovinu. Protože zejména senioři a zejména ti, kteří bydlí sami, dneska musí opravdu hodně počítat, protože energie jim v podstatě vycucnou spolu s nájmem veškerý příjem," zmiňuje Petr Stuchlík, ředitel společnosti Corrency.

Občané mohou v rámci pilotního projektu své correnty uplatnit do konce června. Praha 1 by však v projektu Corrency chtěla pokračovat i v budoucnu.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu