• Načítám...
>

Výstava ZeMě se zabývá ochranou přírody a udržitelností

  • 9. června 2022,
  • 17:53,
  • PRAHA 1,
  • Marek Tereba

Záleží na mně, jaká bude Země – to je motto nové výstavy, která vám prakticky ukáže, jak můžete sami přispět k ochraně životního prostředí. Představuje téma udržitelnosti prostřednictvím konkrétních příkladů z každodenního života a nabádá k zamyšlení nad tím, co může jednotlivec sám udělat pro svět kolem sebe.

Reklama

ZeMě - nová výstava v historické budově Národního muzea nastiňuje problematiku změny klimatu. V celkem sedmi tematických celcích seznamuje návštěvníky s možnostmi, jak mohou žít šetrněji ve vztahu k planetě. 

"Je to téma biodiverzity, krajiny, vody, upcyklingu, módy, jídla a odpadu. Všechna ta témata jsou prezentována ve speciálních ostrovech, která jsou kombinována pomocí mechanických a digitálních interaktivit a zábavné infografiky," řekl Ondřej Táborský, kurátor výstavy.

"Naše výstava je hlavně o udržitelnosti. Lidé to často redukují na pojem ekologie, který není úplně správný. Věnujeme se samozřejmě i ochraně životního prostředí a to nejen pro nás, třeba městské prostředí, jak ho udělat příjemnější, aby se nám ve městech lépe žilo, ale samozřejmě i pro ostatní druhy živočichů nebo rostlin, kteří s námi sdílí naši planetu. Také je to samozřejmě o ochraně cenných přírodních zdrojů, jako je třeba voda nebo půda," řekl František Tymr, oddělení vzdělávání a kulturních aktivit Nár. muzea.

 Výstava by návštěvníky měla inspirovat, jak se ve svém praktickém životě mohou zapojit do udržitelného rozvoje. Samotná expozice nemá začátek ani konec. Projít se dá jakýmkoliv směrem a během prohlídky je zde připraveno 20 mechanických aktivit a 60 poučných mini her. 

"Při koncepci té výstavy jsme mysleli hlavně na rodiny s dětmi, aby si tady mohly objevovat. Ne všechny informace jsou jenom tak podané v textech, ale můžou si odkrývat různá políčka, šuplíky, je tady spousta obrazovek, některé i s interaktivními hrami nebo videoukázkami," řekl František Tymr, oddělení vzdělávání a kulturních aktivit Nár. muzea.

"Samotná výstava je nejen o udržitelnosti, ale je také udržitelnou výstavou. Mobiliář výstavy byl sestaven z mobiliáře výstavy Sluneční králové, je to taková naše zkouška do budoucnosti, jak neplýtvat materiálem a jak recyklovat výstavní mobiliář," řekl Ondřej Táborský, kurátor výstavy.

Pro návštěvníky je zde připraven také doprovodný program. A to nejen v budově Národního muzea, ale také třeba v Letohrádku Kinských a přilehlém parku, prostorách přírodovědeckého depozitáře v Horních Počernicích nebo v Kroužkovací stanici Národního muzea v Hostivaři. Samotná expozice je otevřena denně mezi 10. a 18. hodinou. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu