• Načítám...
>

Rekonstrukce rotundy v Praze 1 odhalila cenný nález

  • 29. července 2022,
  • 15:51,
  • PRAHA 1,
  • Dagmar Kopečková

V rámci rekonstrukce rotundy Nalezení svatého Kříže v Praze 1 se podařilo odkrýt nečekaný a velmi cenný nález. Jde o dobře zachované opukové pláty původní krytiny. Význam tohoto nálezu spočívá zejména v poznání historických stavebních postupů a využívání stavebních materiálů.

Reklama

Rekonstrukce rotundy Nalezení svatého Kříže v Praze 1 pokračuje. Rotunda je jednou z nejstarších dochovaných církevních staveb na území Prahy a pochází z první poloviny 12. století. 

"Ona je ve vlastnictví hlavního města Prahy nicméně užívá ji starokatolická církev. My jsme dostávali podněty, že i ze střechy tohoto, mimořádně starého objektu, už začíná vyrůstat klestí. Na základě toho se rozhodlo, že bude provedena reskonstrukce té střešní krytiny," vysvětlil Jan Chabr, radní hl. m. Prahy.

A právě díky opravám došlo k odhalení cenného nálezu. Jedná se o plošně dochovanou, původní kamennou krytinu.

"Pravděpodobně je z dvanáctého století. Ta krytina je tvořena deskami z pražské opuky. To znamená materiálem, který v pozdějších dobách se rozhodně jako střešní krytina nepoužíval. A o to je větší senzace, že takto choulostivý materiál se tady, na původním místě, dochoval prakticky téměř v plném rozsahu," upozornil Ladislav Bartoš, architekt Národního památkového ústavu.

Cenný nález byl po očištění a ošetření opět zakryt novou krytinou. Opravy můžou, i přes objev, pokračovat a rekonstrukce se pomalu blíží ke zdárnému konci. 

"Už bude téměř hotova. To znamená, že ty střešní krytiny budou ve stavu, kdy už bude hotovo. Nicméně budeme ještě konzultovat s památkáři, jestli tady, právě v průběhu těch stavebních prací, nedošlo k dalším objevům, na základě kterých  bychom provedli ještě nějaké další práce. A i po domluvě se zástupci starokatolické církve jsme se domluvili, protože ne všichni o významnosti a výjimečnosti tohoto objektu ví, tak aby byl přístupný i občanům Prahy, návštěvníkům Prahy, nejenom pro ty sakrální obřady," doplnil Jan Chabr, radní hl. m. Prahy.

Rekonstrukce by měla být dokončena letos na podzim. A celkové náklady činí 6,3 milionu korun s DPH.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu