• Načítám...
>

Praha 1 předala Čestná občanství a ocenění

  • 7. září 2022,
  • 11:02,
  • PRAHA 1,
  • Ondřej Švec

V pondělí 5. září 2022 se v prostorách Staroměstské radnice sešly mimořádné osobnosti. Městská část Praha 1 jim u této příležitosti udělila Čestná občanství a Ceny Prahy 1. V Brožíkově síni si tentokrát přišli pro významná ocenění onkolog Luboš Petruželka, písničkář Jiří Dědeček, grafik Petr Sís a fotograf Jan Šibík. U slavnostního předávání byl i štáb TV PRAHA.

Reklama

Městská část Praha 1 pravidelně uděluje Čestná občanství a Ceny Prahy 1 mimořádným osobnostem, jejichž život a dílo jsou nějakým způsobem spjaty s tímto územím. Tentokrát se této pocty dočkala čtveřice významných mužů, kteří působí v oblasti lékařství, umění a kultury.

„Rozhodlo o tom zastupitelstvo, které vyslyšelo přání komise a iniciativy občanů, kteří si těchto osobností váží, znají jejich úsilí a jejich osobní i profesní život,“ vysvětluje 1. místostarosta městské části Praha 1, Petr Burgr.

Pro Čestné občanství Prahy 1 si došel světově uznávaný onkolog, profesor Luboš Petruželka, který je rovněž držitelem medaile Za zásluhy 1. stupně.

„Pro mě je to mimořádné ocenění, protože já jsem Pražák jako takový. Narodil jsem se v Praze, žil jsem v Praze a studoval jsem v Praze. V Praze 1 je zároveň sídlo Univerzity Karlovy, kde jsem studoval. Beru to jako poctu pro mě i pro všechny ostatní, kteří se zasloužili o to, že jsem se k té ceně dostal,“ popisuje renomovaný onkolog, profesor Luboš Petruželka.

Cenu Prahy 1 pak obdržel světově uznávaný grafik a ilustrátor Petr Sís, písničkář a spisovatel Jiří Dědeček a fotograf a držitel prestižní ceny World Press Photo - Jan Šibík. 

„Jsem překvapen, protože v Praze 1 bydlí tolik skvělých lidí. Že to padlo zrovna na mě, tak je to opravdu čest. Mně se v Praze 1 hrozně dobře bydlí, moc se mi tu líbí. A teď jsem navíc dostal tuhle cenu, takže super, vážím si toho, díky,“ neskrývá své nadšení oceněný fotograf Jan Šibík. 

Slavnostní podvečer v krásných prostorách Brožíkovy síně znovu ukázal, že je mezi námi spousta mimořádných osobností, které si takováto ocenění zaslouží. Za to, co v životě dokázaly anebo odvážného podnikly.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu