• Načítám...
>

Clam-Gallasův palác byl po rekonstrukci slavnostně otevřen

  • 7. září 2022,
  • 16:48,
  • PRAHA 1,
  • Marek Tereba

Jedna z pražských barokních perel se konečně otevře veřejnosti. Po čtyřleté rekonstrukci byl zástupci města slavnostně otevřen Clam-Gallasův palác. Návštěvníci do něj budou moci nahlédnout již brzy.

Reklama

Po čtyřleté rekonstrukci byl slavnostně otevřen Clam-Gallasův palác. Ten postavil rakouský architekt a stavitel Tomáš Haffenecker v letech 1714 až 1718 podle návrhu vídeňského dvorního architekta Johanna Bernarda Fischera z Erlachu pro hraběte Jana Václava Gallase.

"Je to objekt, který se otevírá po velice náročné rekonstrukci, je to jediný barokní palác v Praze, který bude takto veřejně zpřístupněn a chceme tady s Muzeem hlavního města Prahy otevřít do budoucna barokní expozici, která by měla sloužit jak návštěvníkům Prahy, tak i Pražanům," řekl Zdeněk Hřib, primátor hl. m. Prahy.

"Samozřejmě se to bude vše zařizovat, takže prosím o trošku trpělivosti, nicméně muzeum tento palác přebírá od začátku října, předpokládám, že pár týdnů potrvá, než se sem ty sbírky navezou, než se nainstalují, takže doufejme, že od příštího roku se sem návštěvníci budou moci chodit dívat na expozice," řekla Hana Třeštíková, radní hl. m. Prahy.

Palác by měl ale sloužit veřejnosti i jako místo různých oslav či dokonce svateb. 

"Kromě toho, že tady bude muzeum baroka, tak my chceme, aby ten parter byl živý, aby to nebylo pouze o muzeu. Proto vypisujeme výběrová řízení na jednu restauraci, na jednu kavárnu a celkem tři obchody. My bychom chtěli, aby ty obchody a restaurace korespondovaly s tím, jak je koncipován celý ten záměr, proto jediným kritériem hodnocení nebude pouze cena. Chceme, aby tady, kde se nacházíme, to vytvořilo společný živý prostor. Pakliže se projdete po tom parteru a v tom suterénu těch jednotlivých prostor, tak tady by měla vzniknout i výuková centra, která nebude používat pouze muzeum, ale budou k dispozici hlavnímu městu Praze. Pakliže se bude konat nějaká významná událost, pakliže například školy nebo jiné instituce budou potřebovat využít společenských prostor, tak právě tady v tom přízemním parteru Clam-Gallasova paláce se budou nacházet prostory, kde se to bude moci odehrávat," řekl Jan Chabr, radní hl. m. Prahy.

 První návštěvníci budou moci přijít do Clam-Gallasova paláce na komentované prohlídky 28. září v rámci dne otevřených dveří. Další možnosti návštěvy budou navazovat v říjnu. Od 21. 10. 2022 bude v paláci otevřena jedinečná výstava o Josefu Myslivečkovi. A v březnu příštího roku je v plánu otevřít zahajovací výstavu Od korunovace 1723 ke korunovaci 1743. Realizace stálých expozic vyvrcholí v červnu roku 2024 expozicí baroka.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu