• Načítám...
>

Praha 1 odhalila další pamětní desku

  • 9. září 2022,
  • 8:11,
  • PRAHA 1,
  • Jaroslav Šetlík

Praha 1 slavnostně odhalila pamětní desku manželům Sonnevendových. Samotnému umístění desky předcházela oprava fasády boční strany vedlejšího domu. Právě na něm je deska umístěna.

Reklama

V ulicích Prahy 1 je další pamětní deska. Na počest manželů Sonnevendových ji slavnostně odhalili zástupci radnice, pamětníci a další pozvaní hosté.

"Manželé Sonnevendovy. Jan Sonnevend byl ten, který díky svému vztahu k pravoslavné církvi zprostředkoval členům první vlny výsadků v květnu 1942 úkryt v chrámu sv. Cyrila a Metoděje v Resslově ulici. My tu připomínku manželů Sonnevendových máme v hlavě už pět let, od té doby, co jsme v roce 2017 odhalili pamětní desku jejich dceři s druhým manželem, manželům Ryšavým. Akorát nám to trošku trvalo. Samozřejmě mezi tím jsme odhalovali řadu jiných pamětních desek a měli jsme jinou náplň práce," řekl Karel Polata, Iniciativa A.

Umístění pamětní desky předcházela oprava fasády boční strany vedlejšího domu. Právě na něm je deska umístěna.

"My jsme se domluvili s majiteli toho domu č. 17 a stáli jsme před tím úkolem nejen umístit pamětní desku, ale udělat celou úpravu té velké štítové zdi. Ale potom už to šlo ráz na ráz, tak už jsme to potom udělali asi během půl roku včetně té nejdelší lhůty, což byla ta legislativní stránka věci," řekl Karel Polata, Iniciativa A.

Na celém procesu se podílela také městská část Praha 1.

"Jednak tím, že se podílela a umožnila, aby to tady vzniklo, protože to také naráží na nějaké takové úřední věci a pak zajistila někoho, kdo to odlil a kdo to vyrobil," řekla Eva Špačková, místostarostka MČ Praha 1.

Praha 1 na svém území pravidelně umisťuje pamětní desky významným osobnostem, které jsou s městskou částí spjati.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu