• Načítám...
>

Praha 1 představila vizi centra do roku 2035

  • 9. září 2022,
  • 18:26,
  • PRAHA 1,
  • Marek Tereba

Národní muzeum, Jungmannovo náměstí nebo třeba Smetanovo nábřeží. Praha 1 se v posledních letech proměnila doslova před očima. Co všechno se ale první městské části povedlo, ukazuje do detailů výstava, která byla v září k vidění v Galerii 1.

Reklama

Jak se za posledních dvacet let změnilo centrum Prahy? To přiblížila výstava v Galerii 1 ve Štěpánské ulici. 

„Na této výstavě jsou k vidění dvě věci. Zaprvé úžasně fungující tato galerie a zadruhé, že napříč politickým spektrem po dobu dvaceti let každá politická reprezentace za své volební období zanechala kladnou stopu. A to je pro občany Prahy 1 velmi užitečné. Jestli něco vnímám srdcem, tak je to Malostranská beseda, protože toto místo, kde byla kdysi radnice, toto místo, které šlo svým životem, tak to, že se to povedlo zrekonstruovat tak, jak se to zrekonstruovalo, že se to povedlo pod dohledem památkářů, kteří sídlí 300 metrů od této budovy, tak to je opravdu neuvěřitelný kulturní stánek," řekl Petr Burgr, místostarosta MČ Praha 1.

Panelová výstava obsahovala dvě části. Vnitřní v Galerii 1 a venkovní na několika dalších místech v centru města. Obě části připravil výtvarník Pavel Šťastný.

„Zde jsou projekty, které Praha 1 již realizovala. Je tu ukázka projektů, které realizovala sama a pak vlastně část, kterou realizovala s různými developery a s odbornými společnostmi," řekl Pavel Šťastný - designér a výtvarník, společnost Plechárna.

„My jsme chtěli v tomto duchu vytvořit unikátní kolekci toho všeho, co se udělalo. Sami jsme nevěřili, co všechno se podařilo. Jenom tady na tom místě v Galerii 1 je dohromady prezentovaných zhruba osmdesát projektů, z toho padesát realizovaných z iniciativy městské části a třicet od soukromých investorů," řekl Petr Hejma, starosta MČ Praha 1.

Na zahájení výstavy byla také slavnostně pokřtěna publikace, která všechny změny představuje.

„Obsahuje všechny projekty za celých dvacet let v takové krásné publikaci. Mám z toho velkou radost, protože je čím se chlubit, udělalo se dost práce a moc práce je ještě před námi," řekl Petr Hejma. 

Veškeré proměny jsou k vidění také na webových stránkách vizeprahy1.cz.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu