• Načítám...
>

Park Cihelná v Praze 1 se otevřel veřejnosti

  • 27. února 2023,
  • 18:06,
  • PRAHA 1,
  • Ondřej Švec

Městská část Praha 1 je zase o něco hezčí. Hned vedle Mánesova mostu se totiž právě otevřel veřejnosti Park Cihelná. Veřejnost v něm například najde novou cyklostezku, pěší komunikace, řadu nových stromů, keřů, růží a nechybí ani nový mobiliář. Park se má navíc měnit dle potřeb občanů, výhledově se například počítá i s dětským hřištěm. U slavnostního otevření byl štáb TV Praha.

Reklama

Veřejnosti se otevřel zbrusu nový Park Cihelná v Praze 1 s třinácti novými stromy, keři a záhonem růží, mobiliářem, schodištěm a opěrnými zdmi. Zároveň vznikla i nová pěší komunikace a myslelo se i na kolaře. 

„Považuji za velmi zásadní, že se podařilo propojit cyklostezku, která v podstatě vede z nábřeží až z Prahy 7 a pak pokračuje dále směrem Kampa, to je velmi pozitivní. I proto, že je to vymístěné mimo vozovky, což je samo o sobě vždy nebezpečné,“ pochvaluje si starostka městské části Praha 1, Terezie Radoměřská (TOP 09).

Cyklostezku si přišla vyzkoušet i místostarostka Kateřina Klasnová, která v chladném únorovém počasí neváhala vyrazit na koloběžku. Podle ní novou komunikaci ocení nejenom cyklisti a koloběžkáři, ale i chodci. 

„Protože přecházet na té velmi rušné křižovatce na Klárově je dost nepříjemné, protože tam jezdí spousta aut a zvláště s dětmi je to nepříjemné. Je tam i takový dlouhý semafor, na kterém se dlouho čeká, takže i to si myslím, že bude pro všechny mnohem příjemnější,“ vysvětluje Kateřina Klasnová (Rezidenti 1), místostarostka pro životní prostředí městské části Praha 1. 

Radnice také nechala z okolních budov odstranit nevzhledné graffiti, aby pěkný nový park nehyzdily pomalované zdi. Park Cihelná je pro veřejnost otevřen, jeho severní část bude ale ještě oplocena. 

„Protože tam je zaset trávník, který ale ještě nevyrostl, takže do té první seče, záleží na počasí, duben, květen, to bude zatím návštěvníkům plotem uzavřeno. Počkáme, až ta zeleň vzejde, aby se nepoškodila,“ říká místostarostka pro životní prostředí městské části Praha 1, Kateřina Klasnová (Rezidenti 1)

Podoba parku by ale nemusela být konečná, radnice se totiž ráda nechá inspirovat potřebami občanů. 

„Uvidíme, jaké potřeby tady budou občané mít. Jestli budou například požadovat nějaké hřiště, jestli budou mít zájem ještě rozšířit vstup k Vltavě. Život už to tak nabídne a my se pak samozřejmě budeme snažit vycházet občanům vstříc, to ano,“ uzavírá Terezie Radoměřská (TOP 09), starostka městské části Praha 1.

Park Cihelná se krátce po otevření dočkal prvních návštěvníků. S příchodem teplejšího počasí a když kolem vše rozkvete, se dá předpokládat, že se rychle stane oblíbeným místem k odpočinku i ke sportu. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu