• Načítám...
>

Na Senovážném náměstí byla odhalena pamětní deska Olgy Havlové

  • 23. března 2023,
  • 19:38,
  • PRAHA 1,
  • Monika Rusová

Olga Havlová, rozená Šplíchalová, byla velmi vážená a oblíbená osobnost, která se ve velké míře věnovala charitě a pomoci druhým. Je tomu 27 let, co není mezi námi a letos by oslavila kulaté narozeniny. Členové Výboru dobré vůle – Nadace Olgy Havlové ve spolupráci s městskou částí Praha 1 odhalili pamětní desku na její počest před nově vysazeným stromem, který nese její jméno.

Reklama

Bývalá první dáma Československa a České republiky Olga Havlová by letos oslavila 90. narozeniny. Toto nedožité výročí budou připomínat další stromy Olgy Havlové.

"Když jsme si připomínali nedožité 85.narozeniny Olgy Havlové před pěti lety, tak jsme po celé České republice vysadili 85 stromů Olgy Havlové. Jelikož letos si připomínáme už 90. výročí, tak jsme se rozhodli zasadit a pojmenovat dalších 5 stromů, abychom doplnili počet 90," řekla Monika Granja - ředitelka Výboru dobré vůle – Nadace Olgy Havlové.

První z pěti byl vysazen v Praze 1 nedaleko kanceláře Výboru dobré vůle – Nadace Olgy Havlové, kterou ona sama založila před více než 30 lety za účelem pomáhat lidem, kteří se ocitli na okraji společnosti. 

"Dnešní zasazený strom jsme věnovali tématu, kterému se naše nadace také věnuje, a to předsudečnému násilí na lidech se zdravotním znevýhodněním. Naše nadace byla jedním ze signatářů memoranda, díky kterému oslovíme klíčové osobnosti, jako politiky, kteří by mohli změnit zákony tak, aby více chránili lidi se zdravotním postižením před jakýmkoli násilím," řekla Monika Granja - ředitelka Výboru dobré vůle – Nadace Olgy Havlové.

"Nepřipomínáme si pouze nadaci, ale hlavně osobnost Olgy Havlové. Jsem přesvědčena, že to zdaleka není důležité jen pro naší městskou část, ale pro všechny lidi, kteří jsou ochotni pomáhat jiným, možná méně šťastným," řekla Terezie Radoměřská (TOP 09), starostka MČ Praha 1.

Při odhalení pamětní desky stromu, který je Olze Havlové věnován, se sbíraly podpisy na petici, která navazuje na memorandum o ochraně lidí s postižením před násilím, kterou můžete podepsat i online. 

86. strom Olgy Havlové v České republice tady na Senovážném náměstí je platan. A co právě ten symbolizuje? Věčnost, sílu, ochranu a božství.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu