• Načítám...
>

Projekt Příběhy našich sousedů proběhl už popáté

  • 30. března 2023,
  • 15:31,
  • PRAHA 1,
  • Ondřej Švec

Už popáté se v Brožíkově sále Staroměstské radnice uskutečnila slavnostní prezentace dokumentaristického projektu Příběhy našich sousedů, který mladým lidem i veřejnosti přibližuje vzpomínky osmi proslulých i méně známých pamětníků, jejichž životy významně ovlivnily dějinné události 20. století, které se odehrály na území České republiky. Projekt organizuje společnost Post Bellum za podpory městské části Praha 1.

Reklama

Příběhy našich sousedů, to je už tradiční dokumentaristický projekt, do kterého se už pátým rokem zapojují učitelé i žáci. Jeho smyslem je mladým lidem i veřejnosti přiblížit vzpomínky nejrůznějších pamětníků, jejichž životy významně ovlivnily dějinné události 20. století. Letos navíc přibyla jedna zásadní novinka, a to, že aktuální projekt nebyl soutěžní.

„Když to děláte poprvé, tak je to docela náročné i pro dospělého člověka. Stát se tím dokumentaristou, vytipovat si toho pamětníka, natočit jeho vzpomínky na diktafon, uvědomit si ten dobový kontext, připravit si otázky, udělat rozhlasovou reportáž a ještě to odprezentovat zde stovce lidí v Brožíkově sále, to je opravdu náročné. Nechtěli jsme proto děti ještě stresovat tím vyhlašováním pořadí,“ vysvětluje koordinátorka projektu Post Bellum v Praze 1, Michaela Szkála.

Letos se do projektu přihlásilo osm týmů, přičemž každý z nich zpracovával jednoho pamětníka. Mladé reportéry měla na starost celkem šestice učitelů.

„Každý život i v rámci těch velkých dějinných událostí má svůj každodenní rytmus a štěstí člověku často přináší ty nejobyčejnější věci. Ne vždy ty hlavní dějinné události člověka nějak zásadně zasáhnou a někdy to naopak mohou být drobnosti, které tomu člověku změní život. A to je něco, co asi platí napořád,“ popisuje vyučující Gymnázia Jiřího Gutha Jarkovského, Alena Pěkná. 

Jednotlivé týmy si proto často vybíraly osobnosti, které samy dobře znají. Například Oskar z Gymnázia Jiřího Gutha Jarkovského si vybral svého dědečka. 

„Bylo to poměrně náročné, ale nakonec to bylo super. Strašně nás všechny bavilo hlavně stříhání, protože vždycky se tam někdo přeřekl a znělo to hrozně vtipně, ale myslím, že to nakonec vyšlo docela dobře,“ hodnotí Oskar Feik z Gymnázia Jiřího Gutha Jarkovského.

Projekt se už tradičně konal za podpory městské části Praha 1 a za osobní účasti paní starostky Terezie Radoměřské.

„Musím říct, že mě tento projekt dělá mimořádnou radost, protože nejen že vytváří mezigenerační spolupráci, souhru a soulad, ale zároveň je to také dobrá cesta, jak si mladí lidé takříkajíc osahají historii a dokáže je to i přimět k tomu, aby se na dobu, kterou neznají, dokázali podívat očima tehdejších současníků,“ uzavírá Terezie Radoměřská (TOP 09), starostka městské části Praha 1.

O projekt Příběhy našich sousedů je mezi žáky a učiteli stále velký zájem. Jedni si mohou vyzkoušet, jaké to je být dokumentaristou, druzí to berou zase jako takové příjemné zpestření k výuce moderních dějin. Ať už to ale každý vnímá, jak chce, zdá se, že v tomto projektu se dokonale podařila zhmotnit Komenského vize 'škola hrou', kdy se děti atraktivní a zábavnou formou dozvídají střípky z našich dějin.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu