• Načítám...
>

Klementinum otevřelo novou turistickou trasu

  • 4. dubna 2023,
  • 15:02,
  • PRAHA 1,
  • Ondřej Švec

Národní knihovna České republiky ve spolupráci se společností Prague City Tourism otevřeli novou turistickou trasu v Klementinu. Návštěvníci se exkluzivně podívají do prostor Barokní knihovny, do Meridiánové síně, kde se měřil čas a z Astronomické věže si pak mohou prohlédnout celou Prahu jako na dlani. Více zajímavostí už v naší reportáži!

Reklama

Praha nabízí s příchodem jara hned celou řadu zajímavých tipů kam vyrazit. Jednou z možností je nově otevřená turistická trasa v Klementinu. Na nevšední turistické atrakci spolupracuje Národní knihovna a společnost Prague City Tourism. Navštívit můžete Meridiánovou síň, Astronomickou věž a nahlédnout do Barokní knihovny.

"To, co návštěvník trasy může vidět je prostředí téhle knihovny na digitální obrazovce, která je před vstupem přímo do těchto prostor, takže sem fyzicky nahlédnou, ale pokud si chtějí prohlédnout třeba jednotlivé globy, tak si je mohou zvětšit a přiblížit na té digitální obrazovce před vstupem," řekla Martina Košanová - mluvčí Národní knihovny ČR.

Další unikátní zastávkou je i Meridiánová síň. V Klementinu se totiž vedle teploty, která se tam pravidelně měří už více než 250 let, ještě mnohem dříve měřil i čas. A přestože se tam čas už dávno neměří, veškeré dobové přístroje si tam můžete prohlédnout.

"Kde je takzvaná camera obscura, což je takové malé kukátko ve zdi, jímž když v poledne proťal paprsek takovou strunu, která je na podlaze, bylo poledne, z okénka byl vysunut bílý prapor a začal mávat a ostatní věže převzaly tenhle signál a celá Praha věděla, že je dvanáct hodin," řekla Martina Košanová - mluvčí Národní knihovny ČR.

Do Astronomické věže, která je ve výšce padesát dva metrů, vede celkem sto sedmdesát schodů a výhled na Prahu je z ní opravdu impozantní, protože není ničím zastíněný. Je z ní vidět jak na Vltavu, na Petřín, tak na Pražský hrad. 

"Vedou sem mnohdy velmi příkré a nebo točité schody, takže je třeba dodržovat určitá bezpečnostní pravidla, takže jsou zde samozřejmě limity na to, kolik může projít lidí během jedné hodiny tak, aby se vystřídali v rámci všech bezpečnostních opatření," řekla Martina Košanová - mluvčí Národní knihovny ČR.

O nově zpřístupněnou turistickou trasu v pražském Klementinu je od počátku mimořádný zájem. Pražané a turisté z Čech mají navíc zajímavou možnost v podobě využití padesátiprocentní slevy v ranních hodinách. 

"Tu barokní trasu provozujeme od prvního dubna, za první víkend byl zájem enormní, byly vyprodané všechny časové sloty, za víkend navštívilo Klementinum přes 700 zájemců, zatím provázíme v jazycích anglickém a českém," řekla Klára Janderová - mluvčí Prague City Tourism.

A pokud na turistickou trasu zavítáte jednou, je dost možné, že se na ní vypravíte i podruhé. Národní knihovna totiž jednou až dvakrát za rok plánuje expozici v Astronomické věži obměňovat, takže na vás bude čekat zase o něco jiná prohlídka, ale vždy s Barokní knihovnou a s výhledem, kdy budete mít Prahu, jako na dlani. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu