• Načítám...
>

Na Kampě uctili hasiče, kteří zahynuli 11. září 2001

  • 12. září 2023,
  • 10:28,
  • PRAHA 1,
  • Monika Rusová

11. září 2001. Den, který si pamatuje každý z nás. Koordinované teroristické útoky na Spojené státy americké změnily doslova celý svět. Tuto tragédii si každoročně připomínají všechny kouty světa a Česká republika není výjimkou.

Reklama

Od série největších teroristických útoků na město New York uplynulo letos už 22 let. Během 11. září 2001 zahynuly stovky hasičů a právě k uctění jejích památky se uskutečnil pietní akt na Kampě.

"Je to vzpomínka na ty, kteří zahynuli z řad hasičů. To číslo je 343, jestli jsem si to správně zapamatoval a co se týká celkového počtu, tak je to číslo 2996, mezi nimi je i 19 teroristů," řekl David Bodeček (Piráti a občané z Prahy 1), místostarosta MČ Praha 1.

"Je to okamžik, který se zapsal hluboko do srdcí každého, kdo jenom zavadil o problematiku hasičů. To, co se tady vzpomínalo, byl nejen ten tragický den a obdiv lidem, kteří až do smrti pomáhali svým blízkým, svým sousedům, svým přátelům, a to jako profesionálové, ale zmiňovalo se tu i to, že je potřeba hledět do budoucnosti, zmiňovalo se tu i to, jak významnou roli hrají hasiči v hlavním městě a v Praze 1," řekla Terezie Radoměřská (TOP 09), starostka MČ Praha 1.

Na Kampu dorazil i primátor hlavního města Prahy, který zdůraznil, proč je důležité tyto vzpomínkové akce pořádat.

"Tyto věci se zapomínat nesmějí, že jsou mezi námi lidé, kteří profesně dělají práci, která je starost o nás o všechny a že ji dělají dobře a výborně a že jsou ochotni při té starosti a péči o ostatní položit svůj život. To je věc tak zásadní a vážná, že je dobře, že lidé přijdou a poslouchají to. Je dobře, že tu jsou malé děti, protože těm je potřeba to připomínat ze všeho nejvíc," řekl Bohuslav Svoboda (ODS), primátor hl. m. Prahy.

Při příležitosti výročí byli oceněni také přítomní malí hasiči, kteří úspěšně absolvovali příměstský tábor organizovaný sborem hasičů Prahy 1.

"Je to věc neskutečná pro ty malé hasiče, respektive pro ty potenciální hasiče, protože spolupracují i s jednotkou Hradní stráže a v tom, že spolu obědvají," řekl David Bodeček (Piráti a občané z Prahy 1), místostarosta MČ Praha 1.

Událost uspořádali dobrovolní hasiči Prahy 1 už podvanácté a příští rok tomu nebude jinak. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu