• Načítám...
>

Do Galerie 1 se vrátili pražští výtvarní umělci

  • 4. října 2023,
  • 7:57,
  • PRAHA 1,
  • Ondřej Švec

V Galerii 1 v městské části Praha 1 probíhá aktuální výstava Spolku pražských výtvarných umělců s názvem Homo Faber - Člověk tvořící. Návštěvníci zde mohou až do 27. října obdivovat díla celkem 24 umělců z tohoto Spolku. Obrazy jsou velmi různorodé, od motivů Prahy přes kubisticky laděná díla nebo tvorbu s prvky mystiky nebo tajemna. Spolek navíc souběžně vystavuje také na zámku ve Vlašimi ve Středočeském kraji, takže možností, jak se seznámit s tvorbou těchto umělců, kteří respektují tradiční malování starých mistrů, je určitě dost.

Reklama

Je mnoho druhů rodu Homo a jedním z nich je i bezpochyby Homo Faber neboli Člověk tvořící. A právě umělci, konkrétně Spolek pražských výtvarných umělců se vrátil do Galerie 1 v Praze 1, kde právě 24 umělců vystavovalo v rámci své expozice, která má člověka a tvorbu přímo v názvu, tedy Homo Faber.

„Všichni, jak tu jsme, vycházíme z tradičního malování. Navazujeme, dá se říci, na staré mistry, každý svou techniku stále zdokonaluje, ale vždycky v těch obrazech se všichni snaží, aby byli harmoničtí a aby v nich byla zachycena i krása,“ vysvětluje Marie Preclíková, předsedkyně Spolku pražských výtvarných umělců.

Jedním z autorů je i pan Miroslav Mlynář, který rozhodně dbá na to, aby v jeho dílech byla zachycena určitá harmonie a právě Rovnováha se jmenuje jeden z jeho obrazů. Dalším z nich je pak například mysticky laděné Znamení. 

„Ta kolmice znázorňuje člověka a ten polokruh, to je představa vesmíru, planet a neuzavřeného prostoru, to je to obrovské nekonečno. Člověk má naivně pocit, že do toho může trochu zasahovat, že něco ví, že něco umí, že něco zvládne a šťourá do toho. Ale bohužel všichni víme, jaké jsou výsledky,“ popisuje svůj obraz malíř Miroslav Mlynář. 

Výstava v krásných prostorách Galerie 1 se konala za tradiční podpory městské části Praha 1.

„Potrvá až do 27. října. Všichni, kteří se sem budou chtít jít podívat, tak je sem zvu, a to od úterý do soboty. Úterý až pátek od 10:00 do 12:00, pak od 13:00 do 18:00 a v sobotu od 10:00 do 14:00,“ říká 1. místostarosta městské části Praha 1 David Bodeček (Piráti a občané z Prahy 1).

Paralelně s touto výstavou navíc v rámci Spolku pražských výtvarných umělců probíhala ještě jedna, a to konkrétně na zámku ve Vlašimi ve Středočeském kraji. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu