• Načítám...
>

Uprostřed Kozího plácku se šlapalo zelí

  • 11. října 2023,
  • 12:20,
  • PRAHA 1,
  • Veronika Kuželková

Na Kozím plácku v Praze 1 započala v úterý 10. října Lovecká sezóna! Návštěvníci se zde mohli těšit na tradiční lovecké menu, jako je krkonošská kulajda, zvěřinový guláš, klobásky, paštika a mnoho dalších. Kromě chutného menu nechyběla ani živá hudba nebo dětská dílna. A konalo se tu i něco navíc. To se dozvíte v naší reportáži.

Reklama

 V samotném srdci Prahy 1 se na Kozím plácku už po osmé sešli myslivci, aby tu už jako tradičně předvedli produkty ze svých lovů. Ty zpracovala známá restaurace Katr, která se nachází hned přes ulici a návštěvníci zde mohli ochutnat nejrůznější dobroty ze zvěřiny. 
 
"Dneska je to o tom, že tady šlapeme zelí. To je naše hlavní atrakce. To zelíčko potom tady i zpracováváme a třeba na jaře ho máme v naší zelňačce," řekla Janka Kellerová, zástupce spolku Kozí spolek. 

Kdekdo by si řekl, že takové šlapání zelí není přeci žádná věda, opak je ale pravdou. I tahle zdánlivě jednoduchá činnost má svoje pravidla.

"Pozdní zelí, nemůže to být rané, je to to pozdní. Tady ho nakrouháme na krouhači. Osolíme, okmínujeme. Pak ho předáváme tady našim šlapačkám, které to ušlapou tak, aby to bylo krásně zkřehlé, aby to pouštělo tu šťávu. V této fázi se to předává do kameninové nebo porcelánové nádoby a ještě se to pěchuje a vybírá se ta přebytečná šťáva, aby ji tam nebylo nikdy moc," řekl Jakub Řičica, Katr restaurant.  

Samozřejmě je důležité zelí v průběhu kvašení kontrolovat. Na výsledném produktu si můžeme pochutnat tak zhruba za měsíc a půl. Důležité je dát potom zelí do chladu, aby se zastavilo mléčné kvašení a vydržela nám tahle pochoutka přes celou zimu. V rámci doprovodného programu si tu měli návštěvníci možnost poslechnout i živou muziku.

"Počasí je naprosto skvělé. Oproti včerejšku jsme se všichni báli, že tady budeme s deštníky. Dneska se nádherně prodloužilo babí léto. Takže jsme za to vděční a přišlo strašně moc lidí. Děti si to moc užily, takže bezvadné. Za mě za jedna. Máme tady krásnou dětskou dílnu na téma podzim. Děti malují listy, malují na kaštany, malují na zvířátka. Je toho strašně moc. Máme tady úžasnou kapelu," řekla Janka Kellerová, zástupce spolku Kozí spolek.

Návštěvníci mohli na akci ochutnat nejrůznější dobroty. Nechyběla třeba kulajda, zvěřinové klobásky, paštika a také samozřejmě zvěřinový guláš. A jak si doma udělat ten zaručeně nejlepší?

"Já osobně si myslím, že největší gros je v tom, že opravdu největší kusy masa ve zvěřinovém guláši jsou to nejlepší, co může být. Ta chuť, která podmaní té zvěřině, by měla být výrazná v tom masu. A ty větší kusy tomu dávají to kouzlo. Tím pádem je potom ten guláš úžasný," řekla Martina Neoralová, Katr restaurant.

Akci si všichni návštěvníci užili a teď už nám nezbývá, než se začít těšit na příští ročník. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu