• Načítám...
>

Nemocnice Na Františku má vlastní akreditovanou laboratoř

  • 23. října 2023,
  • 10:07,
  • PRAHA 1,
  • Kristýna Svobodová

Nemocnice Na Františku v Praze 1 získala po dvanácti letech vlastní akreditovanou laboratoř. Ta zdravotnickému zařízení chyběla dlouhých 12 let. Teď nemocnici ušetří 1,7 milionu ročně.

Reklama

Nová laboratoř Nemocnice Na Františku v Praze 1 získala akreditaci. Ta má doložit nejvyšší kvalitu všech prováděných vyšetření. 

,,Je to vlastně nejvyšší level laboratoře, kdy můžeme poskytovat veškeré služby v odbornostech, ve kterých je akreditovaná. U nás je máme akreditované v oboru klinická biochemie, hematologie a transfuzní lékařství," řekla vedoucí laboratoře Mardina Hrdinová.

Vlastní laboratoř nemocnici chyběla od roku 2011, kdy ji tehdejší vedení zdravotnického zařízení zrušilo a uzavřelo smlouvu se soukromou společností. Ta laboratorní služby nemocnici zajišťovala za úplatu. Nemocnici tak za 12 let přišla na zhruba 20 milionů korun. Vlastní laboratoř by teď měla přinést výrazné úspory.

,,Předpokládaná úspora na provozu laboratoře ve vykázané péči je 1,7 milionu korun ročně, to znamená, že za 12 let provozu, kdy laboratoř nebyla ve správě nemocnice, se předpokládané navýšení těch nákladů pohybuje okolo 20 milionů korun, které jsme odedneška do budoucna schopni uspořit," řekl Michal Müller (ODS) - radní MČ Praha 1

O tom, že by se vlastní akreditovaná laboratoř měla do nemocnice vrátit, začalo uvažovat až nové vedení zdravotnického zařízení v roce 2018. A to také téměř okamžitě začalo provoz tohoto pracoviště připravovat.

,,Musela doběhnout ta smlouva a samozřejmě potom následovala jednání, jak tedy s odborem zdravotnictví Magistrátu hlavního města Prahy o rozšíření poskytované péče u nás, jednání s pojišťovnami, schvalovací řízení různých organizací, takže celá řada kroků, které jsme dokončili někdy na přelomu srpna a září tohoto roku," vysvětlil David Erhart - ředitel Nemocnice Na Františku.

Vlastní laboratoř je navíc výhodná i pro samotné pacienty.

,,Nemocnice je plnohodnotně schopna se saturovat, zajistit se ve všech těch procesech. To znamená, že nedochází k vůbec žádným prolongacím, všechny výsledky přicházejí v tom nejkratším možném termínu, takže i tímto způsobem v tomto se to promítne na kvalitě péče," upřesnila starostka městské části Praha 1, Terezie Radoměřská (TOP 09).

Novou laboratoř zafinancovala městská část Praha 1. Náklady na následující čtyři roky jsou zastropovány na 14 milionů korun. Ty pokryjí spotřební materiál a provoz přístrojů. Na 10 milionů ročně pak přijdou platy pracovníků laboratoře.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu