• Načítám...
>

Galerie kavárny Louvre hostí díla talentovaných žáků

  • 5. ledna 2024,
  • 15:15,
  • PRAHA 1,
  • Kristýna Svobodová

Galerie kavárny Louvre na Národní třídě v Praze 1 hostí výstavu uměleckých děl z rukou talentovaných žáků Základní školy Brána Jazyků. Po několikadenní výstavě se výtvarná umění přesunou do obou budov školy, kde mají doplnit a ozdobit její interiér.

Reklama

Malby, rytiny, koláže, ale třeba i plastiky, které vznikly z tvorby nadaných žáků Základní školy Brána Jazyků, teď zdobí Galerii kavárny Louvre na Národní třídě v Praze. První lednový čtvrtek tady totiž škola zahájila výstavu nejpovedenějších děl.

,,Tahle akce se zrodila v hloubce minulého kalendářního roku, kdy paní učitelka za mnou přišla, že by bylo dobré nějak zviditelnit umělecká díla našich dětí, protože některá jsou opravdu pěkná. Paní učitelka Volfová to domluvila, co se týče organizace a termínů, no a paní učitelky výtvarnice tady zařídily veškeré ty výstavní kousky," řekl ředitel ZŠ Brána jazyků, Petr Tlustý.

,,Já jsem se snažila, abychom tady předvedli pestrou paletu toho, co děláme. Takže tady jsou opravdu různé techniky, různé přístupy, ale i ty náměty. Třeba s šesťáky jsem teď dělala podmalbu na skle, ale je tady i kresba perkem, je tady i studie klíčů, jsou tady různé obrázky domů," vysvětlila pedagožka výtvarné výchovy na druhém stupni ZŠ Brána Jazyků, Barbora Křivská.

Většina děl vznikla v rámci hodin výtvarné výchovy, ty nejlepší pochází od dětí napříč různými ročníky. Svůj obraz tak má na výstavě i čtrnáctiletá Karolína Palatá, žákyně 9. třídy.

,,My jsme měli dělat nějaký obraz jako vzpomínku z prázdnin a já jsem nakreslila řeku. Je to namalované tužkou a pastelkami a potom jsem to vystřihla na různé části a nalepila jsem to na hnědý papír a udělala jsem tam ty bílé čáry bílou pastelkou," popsala Karolína Palatá, žákyně 9. třídy ZŠ Brána jazyků.

Vernisáž, jejímž prostřednictvím škola výstavu v Galerii kavárny Louvre zahájila, se nesla ve slavnostním duchu. Nechyběl kulturní program, kterého se zúčastnili samotní autoři děl, jejich rodiny, vedení školy, ale i zástupci radnice první městské části.

,,Příjemným překvapením pro mě bylo to, že to není vlastně jenom vernisáž výstavy těch děl, která tady jsou bohužel jenom krátkodobě vystavena, ale že tady byly i prezentace dětí, které předváděly trošku jiné umění, než je to umění výtvarné," doplnil 1. místostarosta městské části Praha 1, David Bodeček (BEZPP).

Díla budou v Galerii kavárny Louvre vystavena několik dní. Pak budou rozmístěna do obou budov Základní školy Brána jazyků, kde doplní interiér instituce.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu