• Načítám...
>

Svatojánské slavnosti Navalis opět na Vltavě v Praze

  • 14. května 2024,
  • 11:25,
  • PRAHA 1,
  • Ladislav Jakub

Také letos čekají Prahu a hlavním městem protékající řeku Vltavu slavnosti Navalis. Ty se každoročně konají 15. května, aby mimo jiné připomněly mučedníka Jana Nepomuckého. Z Benátek do Prahy byla na tuto událost přivezena výjimečná gondola.

Reklama

Svatojánské slavnosti Navalis jsou slavnosti svatého Jana Nepomuckého, které se konají každoročně 15. května v Praze v předvečer svátku tohoto světce. 

"V letošním roce jsme poprvé přivezli z Benátek loď, která ale byla postavená v Čechách v roce 2019. Každý rok v Benátkách reprezentuje Prahu a Českou republiku. My, jako benátští gondoliéři z Prahy, tam přijíždíme a s námi i čeští veslařští šampioni, jako je Václav Chalupa, Radek Šťovíček a Pavel Malina," popisuje Zdeněk Bergman, zakladatel Svatojánského spolku. 

Jde opravdu o velký unikát. 

"Je to nejunikátnější řezbářské dílo. Myslím, že jsme v Benátkách dokázali, že tvoříme to, co oni možná už ani neumí. A proto ta loď tam dosáhla obrovské slávy a úspěchu. My jsme ji postavili jako Bissona Praga, protože symbolizuje Českou republiku a Prahu, ale díky soše Jana Nepomuckého ji Benátčané sami spontánně říkají Nepomucceno," upozorňuje Zdeněk Bergman, zakladatel Svatojánského spolku. 

Program pořadatelé naplánovali až do středečního večera, a to na náplavce u Hergetovy cihelny na levém břehu řeky Vltavy, v ulici U lužického semináře v Praze. 

"Ta tradice je už od roku 1715, čili více než 300 let. My, v té obnovené tradici, to pořádáme šestnáctým rokem. Zároveň jsme chtěli zjistit, jak to dělali naši předci. Tak jsme dva roky připravovali knihu o svatojánských slavnostech Navalis. Tu dal dohromady předseda Svatojánského spolku Vojta Pokorný s profesorem Mikulcem a Petrem Blažkem. Na půdorysu historie Navalis vysvětlujeme tu třistaletou českou historii a trošku napravujeme faktograficky některé nepravdy a nebo vyložené úplné nesmysly z české národní historie," dodává Zdeněk Bergman, zakladatel Svatojánského spolku. 

V programu, kromě plaveb mnohých lodí a hudebního doprovodu, bude i procesí po Karlově mostě nebo mše v katedrále sv. Víta. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu