• Načítám...
>

V Jeruzalémské synagoze proběhly Kostelní slavnosti

  • 4. června 2024,
  • 11:25,
  • PRAHA 1,
  • Kristýna Svobodová

V Praze 1 se uskutečnily další Kostelní slavnosti. Ty červnové se ale vůbec poprvé uskutečnily v Jeruzalémské synagoze.

Reklama

V Jeruzalémské synagoze v Praze 1 se v rámci Kostelních slavností uskutečnil další koncert z cyklu duchovní hudby, tentokrát s názvem Proměny. Vyprodaná synagoga nedaleko Jindřišské věže se tak mohla těšit z árií v podání české sopranistky Markéty Fassati.

,,Těšit se můžete na zvuk varhan, které možná uslyšíte už každou chvílí, protože tato synagoga tady má krásné varhany, zároveň tady má křídlo, to znamená, že uslyšíme skladby s klavírem a samozřejmě také s houslemi a pro soprán," řekla Markéta Fassati - sopranistka a zakladatelka Kostelních slavností. 

,,My jsme si uvědomili, že neděláme dost akcí v rámci propagace klasického umění, klasické hudby, tak jsme si řekli, že to je ta cesta, navíc i během doby covidu a tak jsme ty koncerty streamovali a byli nadále k dispozici občanům přes naše digitální platformy," vysvětloval důvod vzniku akce Giancarlo Lamberti, zastupitel MČ Praha 1.

Kostelní slavnosti spolupořádá radnice Prahy 1 pravidelně už čtyři roky. Letos začátkem června to ale bylo vůbec poprvé, kdy se soprán v doprovodu živé hudby rozezněl také v synagoze. Ne ale náhodou, v den koncertu, tedy 3.6., to bylo přesně 100 let od smrti židovského spisovatele Franze Kafky.

,,Ten název Proměny evokuje jeho literární dílo, ale to jsme proměnili do hudby, protože během té hodiny se posuneme z hudby klasické do hudby takové, řekla bych, modernější, ale zároveň ctíme to, že všichni jsou to židovští autoři a hudba je to veskrze překrásná a věřím, že osloví všechny lidi, kteří tady jsou," doplnila Fassati.

,,Primárně je to myšlenka taková navštívit krásná místa, kam se člověk třeba jen tak sám od sebe nedostane, zároveň se podívat i na architektonické styly různých náboženství, ale primárně je to ukázka toho, že hudba skutečně spojuje a můžeme strávit hezký večer plný klasické hudby," dodal Giancarlo Lamberti, zastupitel MČ Praha 1.

Koncertem v Jeruzalémské synagoze ale Koncertní slavnosti v Praze 1 letos rozhodně nekončí. Ty nejbližší se uskuteční ve čtvrtek 26. září od 18 hodin v Kostele svatého Kříže.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu