• Načítám...
>

Křest charitativního kalendáře Olgy Havlové

  • Dnes,
  • 15:42,
  • PRAHA 1,
  • Dominika Čompová

Knihovna Václava Havla se stala dějištěm slavnostního křtu charitativního kalendáře na rok 2025, který vzdává hold Olze Havlové prostřednictvím jedinečných kreslených portrétů. Autorkou těchto uměleckých děl je oceňovaná malířka a ilustrátorka Adéla Marie Jirků, která se při tvorbě inspirovala fotografiemi známých fotografů Bohdana Holomíčka a Ondřeje Němce. Večer plný vzpomínek a inspirace se nesl v duchu úcty k odkazu první dámy Československa.

Reklama

Slavnostní křest charitativního kalendáře na rok 2025 přilákal do Knihovny Václava Havla mnoho hostů, kteří si přišli připomenout Olgu Havlovou. Kalendář obsahuje sérii portrétů, které vytvořila malířka a ilustrátorka Adéla Marie Jirků. Její kresby jsou inspirované fotografiemi Bohdana Holomíčka a Ondřeje Němce, kteří Olgu i Václava dlouhodobě dokumentovali. Celý večer byl věnován nejen umění, ale také odkazu této výjimečné ženy.

"Přemýšleli jsme o tom, že bychom zase připomněli osobnost a význam Olgy Havlové, tak jsme hledali cestu, jak ji zase připomenout. Předchozí dva kalendáře byly fotografické, tentokrát jsme se rozhodli pro kreslenou verzi," řekla Monika Granja - ředitelka nadace Výbor dobré vůle.

Fotograf Ondřej Němec, který Olgu Havlovou znal již od svých sedmnácti let a jehož fotografie byly inspirací pro kalendář prozradil, jaké bylo pracovat pro Olgu Havlovou.

"Já jsem se vždycky snažil, aby ty fotky byly přirozené, já jsem reportér a nemám moc rád aranžované fotky, nikdy jsem to nedělal a s Olgou to vlastně ani jinak moc nešlo. Olga Havlová byla milá, ale v podstatě úkolovala. Bude to prostě tak a tak a žádná diskuze příliš se nevedla. Měla moje fotky ráda a vždycky se ke mně chovala obdivuhodně," řekl Ondřej Němec - fotograf.

Kalendář pro rok 2025 je skvělou příležitostí, jak podpořit Nadaci Olgy Havlové. Zájemci si ho mohou zakoupit osobně v kanceláři nadace Výbor dobré vůle na Senovážném náměstí v Praze 1 nebo si ho nechat zaslat poštou po domluvě telefonicky či emailem. Výtěžek z prodeje bude použit na nákup invalidních vozíků a sluchadel pro lidi se zdravotním znevýhodněním. Každý, kdo si kalendář koupí, tak pomůže těm, kteří to opravdu potřebují.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu