• Načítám...
>

Anna Chromy obdržela Cenu Prahy 1

  • 21. října 2016,
  • 19:34,
  • PRAHA 1,
  • Věra Dušková

Cenu Prahy 1 převzala z rukou starosty MČ Praha 1 Oldřicha Lomeckého světoznámá sochařka a malířka Anna Chromy. Centrum naší metropole krášlí řada jejích uměleckých děl.

Reklama

Pro Prahu 1 je Anna Chromy jednou z nejvýznamnějších osobností. Její dílo totiž zanechalo v historickém centru ušlechtilou a nesmazatelnou stopu.

„Stačí, když se projdete Rytířskou ulicí směrem ke Stavovskému divadlu a tam naleznete její první známou sochu a potom stačí pokračovat třeba k Senovážnému námestí a tam uvidíme další z děl, která kulturně obohatila Prahu 1.“ říká Oldřich Lomecký, starosta MČ Praha 1.

„Vytvořila jsem pět hudebníků, což jsou vlastně personifikace řek. To jsem byla ovlivněna tatínkem, který byl hudebník.“ prozrazuje Anna Chromy.

„Stala se světoznámou sochařkou a byla ohodnocena vysoce Salvadorem Dalím. Byla vysoce ohodnocena v Itálii, kde získala Michelangelovu cenu a já jsem moc rád, že její díla zdobí naší městskou část.“ pokračuje Oldřich Lomecký.

Anna Chromy musela ale Prahu opustit a to ve velmi útlém věku.

„Bohužel jsem válečné dítě a moje maminka se mnou musel opustit Prahu kvůli tatínkovi, protože on byl Němec.“ říká Anna Chromy.

Anna Chromy má přesto k Praze dlouholetý hluboký vztah. Stejně trvalou hodnotou je i její manželství.

„Trvá to už 54 let. Příští rok budeme slavit zlatou svatbu a musím říct, že jsem se za celou tu dobu ani na vteřinu nenudil.“ potvrzuje Wolfgang Stein, manžel Anny Chromy.

Anna Chromy má spoustu dalších plánů, ze kterých budou mít možná užitek i další pražská veřejná prostranství.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu