• Načítám...
>

Dům fotografie Prahy 1 vede rozhovor s krajinou

  • 12. února 2017,
  • 13:46,
  • PRAHA 1,
  • Nela Štefanová

Galerie hl.m. Prahy pořádá výstavu fotografií Karla Kuklíka. Krajina se pro autora stala osobním manifestem a ve své výstavě nabízí ke shlédnutí jeho rozhovory s přírodou.

Reklama

Fotografické snímky umělce, jehož dílo je zastoupeno i ve sbírkách v Paříži, či New Yorku, si nyní můžete prohlédnout i v Praze 1. Výstavu Karla Kuklíka zahájil Dům fotografie v Revoluční ulici. Expozice nese název: Fotografický dialog s krajinou, a představuje průřez autorovou tvorbou.

"My jsme mu chtěli touto výstavou mu vyjádřit poctu, ukázat to nejlepší z jeho díla, myslím si, že je to nejlepší období, vůbec to nejšťastnější, a to vyvrcholení toho jeho tvůrčího procesu," řekla Pavlína Vogelová, kurátorka výstavy.

Karel Kuklík začal fotit už v dětství, a jeho talent se projevil už u prvních snímků. Část jeho fotografií je focena dřevěným rozměrným fotoaparátem, podobným, jako kdysi používal Josef Sudek. Jeho vystavěná díla jsou bez zásahu jakékoliv úpravy.

"Hned na začátku si nasadil vysokou laťku ve fotografickém vyjadřování, takže si myslím, že to je úplně zásadní pro jeho práci. Je velmi precizní, důkladný, technicky vybavený, " řekla Pavlína Vogelová, kurátorka výstavy.

Autor skrze detaily a minimalistické pohledy podtrhuje svoje vnímání a myšlení. Do své fotografické tvorby promítá osobní vztah ke krajině, k umění, a k životu.

"V podstatě s krajinou je provázaný od začátku. Jednak tedy z dětství, ještě za války, a potom po roce 1968, tam se začal víceméně vracet, z osobních důvodů. Tady mohl pracovat, ale ne tak, jak by přímo chtěl. V podstatě rezignoval, a stáhl se do ústraní, do těchto krajin, kde mohl metaforicky realizovat své myšlenky, názory, a podobně," řekla Pavlína Vogelová, kurátorka výstavy.

Výstava je zároveň poctou k autorovým 80. narozeninám. A k vidění bude do 14. května 2017.  

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu