• Načítám...
>

Přípravy na svatojánské slavnosti Navalis vrcholí

  • 2. května 2017,
  • 20:20,
  • PRAHA 1,
  • Jana Schillerová

Svatojánské slavnosti Navalis jsou oslavou nejznámějšího světce sv. Jana Nepomuckého, patrona všech lidí od vody. Slavnosti se konají vždy v předvečer jeho svátku a to 15. května. Co se v letošním roce pro pražany chystá se vydala zjistit JS

Reklama

Navalis, které patří mezi oblíbené svatojánské slavnosti se letos v Praze uskuteční již podeváté. Návštěvníci se mohou těšit na tradiční zdobení koní na hradčanském náměstí, na žehnání jezdců, nebo na žehnání svatého Jana Nepomuckého na Pohořelci.

„Letošní Navalis začnou v 16 hodin a nezačnou, jak bývá zvykem, v katedrále, ale začnou na pražském Pohořelci, kde bude vysvěcena socha svatého Jana Nepomuckého.Socha, která je nově zrestaurovaná, galerií hlavního města Prahy,“ uvedl Jan Wolf, radní hl. m. Prahy.

„Spojení té církevní náplně Jana Nepomuckého s tím doprovodným programem, ale samozřejmě i s takovým tím světským programem, slavnostmi vody, já si myslím, že je to úžasný nápad,“ sdělil Oldřich Lomecký, starosta MČ Praha 1.

Letošní slavnosti snoubí pět elementů, vodu, zemi, oheň, vzduch a lásku. Lásku můžeme chápat i jako dobrou vůli všech, kteří do hlavního města navrací slavnosti svatého Jana Nepomuckého. Kromě regaty lodí a gondol se představí i historické lodě typu falkuša.

Zdeněk Bergman, převozník pražský uvedl: „Letos v Praze budeme mít komžské staré falkuši, krásné plachetnice, které od 2. století v Chorvatsku jezdí regatu k ostrovu Palagruža.“

14. května, den před samotnými slavnostmi vás čeká chorvatské odpoledne.

Těšit se můžete na různé workshopy, nové chutě, budeme připravovat ryby, bruet, což je takový guláš z ryb,“ řekla Stjepanka Nenadić, kulturní atašé Velvyslanectví Chorvatské republiky.

Samotná slavnost bude zahájena seskokem parašutistů. Ti budou mít na sobě hořící pochodně – symboliku pěti hvězd svatého Jana Nepomuckého. Velký symfonický orchestr v čele s Kryštofem Markem představí hudební dílo Mlčel jsem, který navazuje na houslový koncert Mystérium Jana Nepomuckého v roce 2016. Slavnosti završí velkolepý ohňostroj.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu