• Načítám...
>

Generál Josef Bílý obdržel čestné občanství

  • 29. ledna 2018,
  • 18:49,
  • PRAHA 1,
  • Tomáš Mladějovský

Čestné občanství Prahy 1 in memoriam bylo uděleno generálovi Josefu Bílému. Na Staroměstské radnici ho z rukou starosty Prahy 1 převzala rodina vyznamenaného. Generál Bílý patřil k málo známým a neprávem opomíjeným členům protifašistického odboje a byl účastníkem obou světových válek.

Reklama

Udělení čestného občanství in memoriam generálovi Bílému bylo určitě opodstatněné. Celý svůj život byl totiž velikým vlastencem a výborným vojákem.

"Já jsem velice ráda, že byl takto oceněný, zvlášť když bude 100 let republiky a že to byl můj příbuzný. Pan generál Bílý byl druhý manžel mé maminky," řekla Dana Nováková, příbuzná generála Bílého.

Za první světové války působil u několika vojenských jednotek a později se dostal do funkce velitele na italské frontě. Vrcholem jeho vojenské kariéry bylo jeho velice úspěšné působení ve funkci zemského vojenského velitele pro Čechy a to v letech 1928 - 1935.

"Naší snahou bylo tohoto trošku zapomenutého národního hrdinu "oživit", protože do roku 1989 jako prvorepublikový buržoazní generál nebyl připomínán s tehdejším režimem, ale v podstatě žádná veliká změna nenastala ani po tom roce 89," řekl Karel Bergl, příbuzný generála Bílého.

Za druhé světové války se stal hlavním velitelem ilegální organizace Obrany národa. Ta však byla bohužel později prozrazena a Josef Bílý musel odejít do ilegality. Nejprve se ukrýval v Praze a odtud pak odešel tajně do jižních Čech. Bohužel se ale stalo, že někdo z místních ho udal a tak 14. listopadu roku 1940 byl v Chlumu u Třeboně zatčen.

"Je pravda, že pan generál Bílý a další členové Obrany národa byli historiky nebo veřejností trošku opomíjeni a já jsem přesvědčen, že to je náš určitý dluh," řekl Oldřich Lomecký, starosta MČ Praha 1.

28. září 1941 byl spolu s divizním generálem Vojtou a dalšími odsouzen k trestu smrti. Přitom odmítl pásku přes oči a zavelel svůj poslední rozkaz: "Ať žije Československá republika! Psi, palte!"

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu