• Načítám...
>

Výstava na počest Rychlých šípů

  • 22. května 2018,
  • 17:28,
  • PRAHA 1,
  • Jaroslav Šetlík

Přesně 17. prosince 1938 byl v časopisu Mladý hlasatel otištěn první díl komiksu Rychlé šípy. Jejich autorem byl spisovatel Jaroslav Foglar a osobitý vzhled jim vtiskl ilustrátor Jan Fischer. Skautská nadace Jaroslava Foglara připravuje k tomuto výročí množství akcí, které spojila pod názvem Rok Rychlých šípů.

Reklama

Komiksového fenoménu kolem party Mirka Dušína se týká výstava Pocta Rychlým šípům. Tu připravila v Galerii Lucerna Skautská nadace Jaroslava Foglara. 

"Skládá se ze 2 částí. Ta první, velká, jsou ukázky současných komiksových tvůrců, kteří po těch 80 letech nakreslili, jak Rychlé šípy vidí oni. A od každého z těch 50 tvůrců tady máme 1 příběh. Těch příběhů je více, ty pak vyšly souborně v knize, která s tou výstavou souvisí V té druhé části jsme zkoušeli připravit pár zajímavostí, které historie Rychlých šípů nabízí, třeba ukázku reprodukce úplně prvního příběhu Rychlých šípů, nebo posledního příběhu, obří mapu Stínadel," řekl Roman Šantora, Skautská nadace Jaroslava Foglara. 

Legendární Stínadla se nachází na Starém Městě, a tak Rychlé šípy bezesporu patří k Praze 1. Její radnice je také spoluorganizátorem této výstavy.

"Praha 1 má historicky blízko k tomu světu, který Jaroslav Foglar vytvořil. Historicky jsme podpořili vznik ulice Na Stínadlech na Starém Městě a myslím, že Praha 1 a Rychlé šípy k sobě dlouhodobě patří," řekl Filip Kračman, radní MČ Praha 1. 

Výstavou to ale rozhodně nekončí. Skautská nadace Jaroslava Foglara plánuje v rámci oslav 80. výročí Rychlých šípů také další akce. 

"Teď se zaměřujeme právě na to, jak Rychlé šípy mluví do současnosti. Podzim bychom chtěli věnovat chvíli té minulosti, jak to s Rychlými šípy bylo, a příští rok té Stínadelské trilogii, která v sobě má velké tajemství, tak bychom chtěli prozradit některé věci, které s tím souvisí. Chystáme věci, určitě toho bude víc," řekl Roman Šantora.

Výstavu můžete navštívit v Galerii Lucerna a to až do 28. června.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu