• Načítám...
>

Dopravní značky omezí průjezd kol centrem Prahy

  • 4. července 2018,
  • 18:27,
  • PRAHA 1,
  • David Wilczek

V centru metropole budou během července instalovány dopravní značky omezující průjezd elektrokol a klasických bicyklů. Vedení Prahy 1 reagovalo na stovky stížností místních, kteří upozorňovali na bezohledné chování cyklistů. Podle spolku Auto*Mat tento krok vyžene milovníky kol na mnohem nebezpečnější ulice se silným provozem tramvají a aut.

Reklama

Jungmannova ulice, dolní část Václavského náměstí a náměstí republiky. To jsou místa, kde budou během července instalovány dopravní značky se sdělením "Cyklisto sesedni, veď kolo". 

"Na těchto úsecích je tak velká frekvence chodců, že musí být ochráněny jejich práva. Zejména se jedná o starší lidi nebo maminky s dětmi. My máme těch stížností desítky, možná stovky," řekl Oldřich Lomecký, starosta MČ Praha 1. 

Podle spolku Auto*Mat, který podporuje cyklistiku v metropoli, je bezpečnost chodců ohrožena v malé měřítku, nikoliv jak uvádí radnice Prahy 1. 

"Dělali jsme 6 hodin sledování toho, jak se cyklisté v pěších zónách chovají. V podstatě nám z toho vyšlo, že nějakým způsobem agresivně nebo nebezpečně se chová méně než 5% cyklistů," řekla Vratislav Filler, koordinátor spolku Auto*Mat. 

Nařízení se dotkne cyklistů a řidičů elektrokol, kteří zde pravidelně projíždějí v nejvíce frekventovaném čase, tedy mezi 10:00 až 17:00. Ti budou muset sesednout z kola, nebo několik set metrový úsek objet jinou cestou.

"Náhradní trasy jsou vyznačeny a jsou k dispozici, takže ta možnost projet centrum na kole nezůstane dotčena," řekl Oldřich Lomecký, starosta MČ Praha 1.

Podle Vratislava Fillera toto opatření vyžene milovníky kol na mnohem nebezpečnější ulice se silným provozem tramvají a aut.

"Část cyklistů začne ty pěší zóny objíždět ulicemi, kde jezdí tramvaje, tzn. Jindřišská, Vodičkova, Spálená, částečně i Smetanovo nábřeží. Důsledek bude ten, že to bude nebezpečnější pro všechny," řekl Vratislav Filler. 

Spolek Auto*Mat podal v dubnu tohoto roku žalobu na usnesení radnice Prahy 1. Soud však dal za pravdu MČ Praha 1. V tuto chvíli tak nic nebrání tomu, aby byly dopravní značky nejpozději na přelomu července a srpna instalovány.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu