• Načítám...
>

Galerie 1 ukazuje proměny Pražského hradu

  • 4. července 2018,
  • 15:55,
  • PRAHA 1,
  • David Wilczek

Pražský hrad od TGM k Václavu Havlovi. Tak se jmenuje nová výstava, která zachycuje fotografiemi vývoj této dominanty našeho hlavního města a přístup jednotlivých nejvyšších představitelů k této majestátní památce.

Reklama

V Galerii 1 byla slavnostně představena expozice, která ukazuje různé podoby Pražského hradu a jeho interiéru za posledních sto let. Výstava vznikla i za podpory Prahy 1.

"Pražský hrad je součástí Prahy 1 a je tady zajímavých způsobem zachyceno, to co se v průběhu let měnilo, protože Alan byl fotograf v době prezidentování pana Václava Havla a měl možnost zachytit spoustu věcí, které jsou už dnes změněny," řekl Oldřich Lomecký, starosta MČ Praha 1.

Za výraznou proměnou stál Tomáš Garrigue Masaryk, který pověřil architekta Josipa Plečnika, aby dal novou podobu například 1., 3. a 4. nádvoří a zahradám. Návštěvníci tak mohou vidět fotky, které jsou z 30. let 20. století.

"Aby si lidé sami udělali obrázek, jak se vlastně ti lidé chovali k Pražskému hradu. Ten obrázek je svým způsobem začleněn tím, že vidíte, kdo na tom Pražském hradě co udělal," řekl Tomáš Oliva, předseda spolku ARS Metropolis. 

Během komunismu byl přístup nejvyšších představitelů k této historické a majestátní památce odlišný. Největší proměnu zaznamenává jejich fotografie prezidentské kanceláře, která byla za normalizace necitlivým způsobem přestavěna. 

"Ty totalitní režimy byly absolutním způsobem bez srdce a bez citu. Když se podíváte na tu Husákovu pracovnu, tak tam vidíte tu absolutní absenci toho srdce a citu a úcty k něčemu. Nejdůležitější věc, která v té pracovně je, že si nechal udělat od Libeňského třímetrový popelník na cigarety," řekl Alan Pajer, fotograf. 

Výstava fotografií zachycujících Pražský hrad bude přístupná v Galerii 1 do 27. července tohoto roku.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu