• Načítám...
>

Praha 1 se podílí na unikátním projektu

  • 12. srpna 2018,
  • 13:23,
  • PRAHA 1,
  • Jaroslav Šetlík

Radnice první městské části podpořila mezinárodní konferenci u příležitosti spuštění unikátního projektu peer mentoringu určeného pro vozíčkáře s poraněním míchy.

Reklama

Česká asociace paraplegiků spustila tzv. projekt peer-to-peer. Jeho cílem je usnadnit vstup do života novým vozíčkářům.

"Peer-to-peer projekt je vlastně založen na sdílení osobní zkušenosti. Takže vozíčkáři, kteří jsou delší dobu po úrazu a jsou dobře adaptovaní na ten život, pomáhají těm novým, kteří jsou krátkou dobu po úrazu a potřebují se s tou novou životní situací srovnat a připravit se na život na vozíku," řekla Petra Černá koordinátorka peer mentoringu. 

V ČR se tak jedná o pilotní projekt, který je primárně určený lidem s poraněním míchy. 

"Tento způsob práce a podpory je ověřený ze zahraničí, kde je to považováno za jeden z nejefektivnějších způsobů podpory právě po vzniku toho postižení," řekla Petra Černá. 

V současné době je ve vzdělávacím programu už prvních 14 mentorů, kteří tak budou moci skloubit vlastní zkušenost s poznatky ze školení. K tomu má být nápomocný také mezinárodní kongres, který se konal v Praze. 

"Je to mezinárodní kongres Evropské federace spinálních asociací. Je to také o sdílení zkušeností s tímto způsobem práce s vozíčkáři. Budeme čerpat ze zkušeností zkušenějších zemí," řekla Petra Černá. 

Celý projekt podporuje Evropský sociální fond a podílí se na něm také MČ Praha 1. 

"Česká asociace paraplegiků, která za tím stojí, je dlouhodobým partnerem Prahy 1. Já si myslím, že kouzlo té spolupráce je v té pravidelnosti a dlouhodobosti, protože jsou to lidé, kteří se určitě do společnosti chtějí začlenit, potřebují pomoc většinové společnosti. My jsme rádi, že kromě té dlouhodobé podpory jsme je mohli podpořit i na té konferenci," řekl Oldřich Lomecký, starosta MČ Praha 1.

Díky podpoře a dotacím se může projekt realizovat a jeho spuštění je plánováno na říjen tohoto roku.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu