• Načítám...
>

Na Kampě se vzpomínalo na newyorské hasiče

  • 12. září 2018,
  • 15:44,
  • PRAHA 1,
  • Milan Řepka

Dobrovolní hasiči prvního městského obvodu si připomněli památku newyorských hasičů, kteří zahynuli při záchranných pracích po teroristickém útoku 11. září v roce 2001. Pietní vzpomínky se kromě starosty Prahy 1 zúčastnili také zástupci amerického velvyslanectví v Praze.

Reklama

Právě tady na Kampě u Karlova mostu proběhla pietní vzpomínka k 17. výročí úmrtí 343 hasičů, kteří zahynuli při záchranných pracích po teroristických útocích na budovy Světového obchodního centra v New Yorku. 

"Stalo se to před 17 lety. Vzpomínáme na oběti, kterých bylo více než 3 tisíce. Lidí, kteří zemřeli ve dvojčatech 11. září 2001. Pro země, jako jsou Spojené státy Americké a ČR je odpovědí uvědomit si, že jsme spojenci. To je pro nás záruka svobody," řekl Stephen B. King, velvyslanec USA v ČR.

"Z vašeho pohledu, to memento, které je vázáno na 11. září 2001 ve vztahu k roku 2018. V čem by bylo?" 

"Nezapomenout na ty, kteří byli ochotni nasadit své životy a své schopnosti pro blaho těch ostatních. A to je asi motto, které bychom měli držet stále v sobě a ve svém srdci," řekl Oldřich Lomecký, starosta MČ Praha 1. 

Pro Prahu 1 je to symbolické, protože jednotka dobrovolných hasičů této MČ vznikla v roce 2010 ve výroční den útoků z 11. září.

"To, co se stalo v New Yorku, se může kdykoliv opakovat a ten, kdo ponese největší zatížení, ten na koho to všechno padne, budou vždy a všude pouze hasiči, protože není v současné době nikdo jiný, kdo by mohl výrazně zasáhnout, mimo ostatních složek IZS," řekl Vladimír Krištof, starosta Sboru dobrovolných hasičů Praha 1. 

Při příležitosti smutného výročí však došlo i k radostným okamžikům. A to když byla malým hasičům, absolventům letního výcvikového tábora, předána hasičská osvědčení.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu